SI
Show menu

Ostale nagrade

Zlata plaketa revije Naš dom

za pohištvo domačega proizvajalca, s katerim je mogoče najlepše in najbolj funkcionalno v celoti ali delno opremiti stanovanje. Priznanje podeljuje komisija, ki jo določi uredništvo omenjene revije.

Komisijo sestavljajo

  • Lili Vrtovec, predsednica, u.d.i.a.
  • Evita Sinrajh, dipl. iur. 
  • Dušan Waldhütter, u.d.i.p.

Zmagovalec 2013

Nagrado prejme MIZARSTVO JEZERŠEK za stopniščni regal.

Obrazložitev komisije:
Dinamični regal iz masivnega lesa obenem duhovito zapolnjuje prazen stopniščni prostor in povezuje dve etaži. S svojim minimalizmom in transparentnostjo je primeren tako za dnevne prostore, kot za dvoetažne spalnice, otroške sobe, pisarne ... 

Priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva Oblikovalcev Slovenije »Pohištvo leta«

Komisijo sestavljajo

  • Mateja Panter
  • Jurij Dobrila
  • Jana Mršnik 

Zmagovalec 2013

Komisija v sestavi Jana Mršnik Mateja Panter, Jurij Dobrila je odločila, da priznanje letos prejme PIRNAR d.o.o. za vhodna vrata Ultimum Pure, model 609 


Obrazložitev komisije:
Društvo oblikovalcev Slovenje v svoji dolgoletni praksi ocenjevanja in nagrajevanja najboljših pohištvenih izdelkov Slovenije, ki se predstavljajo na pohištvenem sejmu v Ljubljani, svoje nagrade še ni podelilo izdelku stavbnega pohištva. 

Morda je bilo to nekako spregledano, morda razvoj na tem pomembnem področju dolgo ni pokazal svežih idej, ki jih oblikovalci vedno znova pričakujemo. Le nekoliko za nami sveže ideje seveda pričakuje trg, ki je vedno lačen zamisli. 

Od obdobja, ko je priznani slovenski oblikovalec Grega Košak v sodelovanju z arhitektom in mentorjem Edom Ravnikarjem zasnoval prva napredna okna v našem prostoru, so minila že dolga desetletja. 

Podjetje PIRNAR posveča razvoju izjemno pozornost od samega začetka. Vrsta pomembnih tehničnih novosti preteklih let je bila nekako vkovana v oblike preteklosti, ki jih morda okolje – torej trg, nekoliko lažje sprejema, a obenem niso zmogli odražati prave napredne narave teh izdelkov. Nekakšen krč je nujno pomenil potrebo po spremembi, preskoku v novo podobo - in to so dosegli z izdelkom ULTIMUM PURE, model 609, ki mu Društvo oblikovalcev Slovenije podeljuje nagrado SLOVENSKO POHIŠTVO 2014. 

S tem izdelkom podjetje PIRNAR pravzaprav postavlja pred nas razmišljanje o prihodnji kulturi bivanja, v kateri se vhodna vrata bivališča povezujejo z vrati avtomobila, z vrati hladilnika ... Vrata bivališča naenkrat postajajo vrata uporabne, človeku prijazne naprave. Prihodnost bo verjetno drugačna od danes in v njej se bo precej spremenila tudi podoba bivališč. Morda so nagrajena vrata bežen pogled vanjo.

Upamo, da bo podjetje PIRNAR bolj smelo začrtalo svojo razvojno pot novih oblik in v prihodnje postavilo pred oči obiskovalcev pohištvenih sejmov izdelke, ki bodo vrhunsko oblikovani in bodo navzven odražali in žareli prihodnost. Obenem tudi upamo, da bo prišlo do povezav Slovenskih proizvajalcev stavbnega pohištva, ki bodo za seboj prinesle novo ponudbo za skladne in celovite rešitve arhitekture prihodnosti. 

Nagrajencu čestitamo,
DOS