SI
Show menu

Dobrodošlica sejmu

Uradni govori z otvoritve sejma Ambient Ljubljana 2013.
Spoštovani, 

veseli me, da vas lahko tudi v svojem imenu pozdravim na slavnostni otvoritvi 24. sejma pohištva - Ambient Ljubljana. 

Zavidljiva tradicija sejma, ki skozi 24-letno zgodovino pomaga prepoznavati pomen pohištvene industrije, je še toliko pomembnejša v času, ko se je tudi ta panoga znašla v hudi krizi. 
V času gospodarske rasti niso bili dovolj pozorni do te panoge. Danes se pohištvena industrija, še posebej v času že nekaj let trajajoče ekonomske in finančne krize, ki nam ne prizanaša, ponovno prepoznava kot zelo pomembna gospodarska panoga. In če pri tem izpostavim pohištvo iz lesa, je ključnega pomena, da ima Slovenija ogromno zalogo lesne surovine, kar predstavlja odlično osnovo lesnopredelovalne industrije, ene od strateško pomembnih in perspektivnih gospodarskih dejavnosti na Slovenskem z dolgoletno tradicijo. Žal je v preteklih letih propadlo preveč naših lesnopredelovalnih gospodarstev, med njim veliko podjetij, ki so izdelovala pohištvo, a verjamem, da se bo tradicija vrhunskega domačega oblikovanja in izdelovanja pohištva v bodoče ne le ohranila, temveč tudi - tako doma kot v svetu - utrdila in zasedla mesto, ki ji pripada. 

Zato pesimizem na stran, ker je to naš izziv.

Sejem omogoča predstavitev sodobnih ambientov, katerih sestavni del so na lesu temelječi izdelki z visoko dodano vrednostjo. Les je material prihodnosti. Zaenkrat je ta domača panoga neorganizirana, kar pa na drugi strani predstavlja možnost nujne rasti in preporoda. 

Pohištvena industrija ima potencial. Oživitev lesne panoge, vključno s pohištveno industrijo, pa bi po mojem mnenju morala biti ena izmed prioritet Slovenije za izhod iz gospodarske krize. Tudi v tej panogi moramo vlagati v razvoj infrastrukturnih zmogljivosti, v razvoj in ustrezno promocijo končnih izdelkov ter ne nazadnje ustvarjati tako poslovno okolje, ki bo omogočalo ustvarjanje novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Dobro sodelovanje med stroko, gospodarstvom in politiko je pogoj, da to tudi dosežemo.

Poudarek razstavnih elementov, ki ste jih postavili na ogled, je na oblikovanju. In ravno oblikovanje je tisto, ki prinaša izdelkom višjo dodano vrednost, s tem pa tudi dvig konkurenčnosti. Sejem tako združuje vrhunske oblikovalske dosežke pod eno streho ter ponudi bogate strokovne vsebine, predstavlja nova znanja in jih prenaša v prakso ter, ne nazadnje, daje priložnost mladi ustvarjalnosti. Vse omenjeno pa predstavlja bogat doprinos za oživitev panoge.

Spoštovani,

sejem so in smo tudi vsi podporniki in ljubitelji oblikovanja, znanja in spretnosti. Nekateri ga morda obiščejo naključno, a sejemski prostor je bil od nekdaj namenjen druženju in spoznavanju - drugačnega, novega, morda nam še neznanega. Dovolimo, da se nas tudi vsebina 24. pohištvenega sejma Ambient Ljubljana dotakne, da spodbudi nove ideje in razširi naša obzorja. 

Vsem ustvarjalcem, oblikovalcem in drugim sodelujočim, ki so za to "zaslužni", zatorej iskreno čestitam in jim želim vse dobro na njihovi nadaljnji poti, še veliko dobrih oblikovalskih idej, predvsem pa novega in neusahljivega zagona v jadra ustvarjalnosti. Prav tako pa tudi vztrajnim organizatorjem tega sejma čestitke za vloženi trud ter obliko poguma za prihodnje izzive. 

Prepričan sem, da bo tudi tokratni dogodek v nas pustil vznemirljiv pečat.

Hvala za pozornost.


Janko Veber,
predsednik Državnega zbora Republike Slovenije
Gospod predsednik državnega zbora,
spoštovani prijatelji,

v italijanskem veleposlaništvu in njegovem oddelku za promocijo trgovine smo zelo veseli, da smo častni pokrovitelj 24. Ambienta – sejma pohištva v Ljubljani. Zahvaljujemo se organizatorjem, gostitelju Gospodarskemu razstavišču in seveda številnim slovenskim kupcem, ki cenijo naš stil, za posebno pozornost, ki jo letos namenjate italijanskemu oblikovanju na področju notranje opreme.

Z veseljem smo sprejeli izziv, da predstavimo slovenski javnosti posebno razstavo blagovnih znamk, ki jih že dobro poznajo, kot so KARTELL, MOLTENI, EMU, FOSCARINI, INFINITI, MOROSO, POLIFORM, PRANDINA, skupaj z novimi znamkami, ki jih na slovenskem trgu predstavljamo prvič: ADRENALINA, SCHONHUBER FRANCHI in VALSECCHI. 

Lepe in trendovske rešitve, ki so zbrane na razstavi Made in Italy, spajajo ustvarjalnost s številnimi italijanskimi veščinami: na prvem mestu je prav gotovo modra spoštljivost do tradicionalnega dobrega okusa in vseobsegajočega občutka za harmonijo; pomembna pa sta tudi ohranjanje natančnega obrtniškega znanja v industrijski proizvodnji in neomajna zavezanost naših podjetij tehnološkim inovacijam, raziskavam in razvoju novih materialov. Rezultat je kombinacija elegance, preprostosti in udobja, tista bistvena sestavina, zaradi katere so naši oblikovalci, naši arhitekti, naše blagovne znamke tako cenjeni po vsem svetu. 
Če želimo opisati, kaj Italija v resnici je in kaj predstavlja, lahko s ponosom pokažemo na pohištvo in druge izdelke za notranjo opremo: na enega od mnogih obrazov italijanske tradicije, ki izvira iz znanja, in italijanske kreativnosti, ki izhaja iz inovativnosti – to je ena najmočnejših rdečih niti razstave Made in Italy. Samo ta sektor je lani izvozil za več kot 8 milijard evrov. V Sloveniji smo kot tuji partner na drugem mestu, zasedamo 14,5 % tržni delež in velik delež med italijanskimi blagovnimi znamkami na slovenskem trgu. Menimo, da ga lahko še povečamo.

Pogled v prihodnost in sprejemanje novih izzivov sta na tem področju prvi pogoj. Med mnogimi odlikami sejma si poleg promocijskega in komercialnega vidika Ambient Ljubljana še posebej zasluži pohvalo, ker je zamišljen tako, da ponuja snov za razmislek o inovativnih trendih v tej panogi, pa tudi o razvoju notranjega oblikovanja kot poklica, da bi spodbudil prispevek novih rodov oblikovalcev. 
Danes je z nami ugledni italijanski arhitekt in notranji oblikovalec Simone Micheli, ki bo kot gost pogovora za okroglo mizo Izkušnja italijanskega oblikovanja ponudil svoje vpoglede na nova obzorja v notranjem oblikovanju. Profesor Micheli, ki poučuje na Polidizajnu in Politehniki za dizajn v Milanu, je dobitnik številnih nagrad in svetovnih priznanj za notranje in projektno oblikovanje ter za wellness centre. Po zaslugi njegovega sloga, ki temelji na trajnostnosti, multisenzoričnem pristopu, izbiri okolju prijaznih materialov in posebnem povezovanju s pokrajino, so njegove stvaritve vrhunske. Simone Micheli se je rodil v Toskani, zares zelo bogati pokrajini, ki je že stoletja zibelka najrazličnejših umetniških stvaritev, mnogih mojstrovin, ki so bile v Ljubljani vselej toplo sprejete. 

Zelo smo zadovoljni, da lahko prispevamo k takšni pobudi za učvrstitev »estetskega mostu«, ki že tradicionalno povezuje vaše in naše oblikovalce. Veselimo se, da prispevamo k še več priložnostim za konstruktivne izmenjave in sodelovanje med našimi strokovnjaki, univerzami in raziskovalnimi središči ter našimi podjetji, da bi tako kar najbolj izkoristili možnosti, ki jih ponuja enotni evropski trg.
Ambientu Ljubljana iskreno želimo, da bi leto za letom še naprej uspešno povečeval svojo mednarodno prepoznavnost kot razstavni prostor privlačnih in koristnih rešitev ter krepil dojemanje sloga kot načina življenja. Rossella Franchini Sherifis,
italijanska veleposlanica
Spoštovani dame in gospodje, cenjena ga. Rossella Franchini Sherifis, veleposlanica R. Italije, cenjena podžupanja MOL, ga. Jelka Žekar, predstavniki diplomatskega zbora in vlade RS; dragi razstavljavci!

Dobrodošli na 24. sejmu pohištva, Ambient Ljubljana.

Sejem je prostor, kjer se srečujejo različne ideje, trendi, ne nazadnje tudi okusi. Sejmi so in ostajajo najpristnejša oblika promocije. Tu se soočajo različne zamisli, njihovi nosilci, njihovi uresničevalci in njihovi uporabniki. V neposrednem, živem in živahnem dialogu na različnih ravneh in med različnimi skupinami ljudi. 

Na letošnjem pohištvenem sejmu, največji razstavi notranje opreme z zadnjimi trendi v regiji med Milanom in Dunajem, se predstavlja 209 podjetij iz 21 držav. 

Na sejmu Ambient gre tudi v resnici za prave ambiente – take, kot si jih želimo zasnovati v zasebnem ali poslovnem okolju. Tu se ne predstavljajo le posamezni kosi pohištva, ampak prostori, ki jih kreativno, funkcionalno in estetsko navdahnejo oblikovalci, realizirate z različnimi tehnološkimi postopki pa prav vi, spoštovani razstavljavci. Zato potrebujemo dobro oblikovanje, zato potrebujemo visoko razvito pohištveno industrijo, ki se zna uspešno prilagajati novim izzivom tržišča. 

Zgled za vse to nam letos ponuja častni pokrovitelj 24. sejma, Agencija ICE Ljubljana, Oddelek Veleposlaništva Republike Italije za gospodarsko promocijo. Posebej za sejem Ambient so pripravili razstavo italijanskega dizajna Made in Italy ter okroglo mizo Izkušnja italijanskega oblikovanja. Gospe veleposlanici in njenim sodelavcem iz Agencije se iskreno zahvaljujem za organizacijo dogodka v sklopu Italijanskega festivala 2013.
Kakovost predstavljenih izdelkov, izvirnost in domiselnost njihove prostorske postavitve iz leta v leto na sejmu raste. Mnogi dogodki, pogovori in razstave jasno kažejo, kako pomemben je dialog, kako nujno je sodelovanje. 
Prav zato si v okviru sejma Ambient Ljubljana tudi na Gospodarskem razstavišču prizadevamo, da bi opazne oblikovalske dosežke prepoznal kar najširši krog ljudi. Vsako leto podeljujemo nagrade in priznanja za najboljše stvaritve razstavljavcev oziroma jih še posebej izpostavimo: nagrajene izdelke z nagradami Deset najboljših – Top Ten in Top of the Top za najboljšega med njimi si je mogoče ogledati vse dni sejma na posebni razstavi v dvorani Kocka. Ker spodbujamo ambientalni duh sejma, podeljujemo trem razstavljavcem posebno priznanje najlepši razstavni prostor. 

Verjamemo v inovativne pristope in sveža, nova oblikovalska razmišljanja, zato so vrata Gospodarskega razstavišča odprta tudi mladim. Z razstavo in borzo Top ideje letos že četrtič omogočamo mladim oblikovalcem in arhitektom javno predstavitev njihovega dela, vsem udeležencem sejma pa nujen dialog med oblikovalsko stroko, slovenskimi in tujimi proizvajalci elementov bivanjske kulture ter končnim uporabnikom – kupcem. 
Prostor za sodelovanje in povezovanje odpiramo tudi mladim umetnikom iz nedavno odprte trgovine SiTi ARTstore. Na sejmu se predstavljajo z unikatnimi in izvirnimi umetniškimi deli ter oblikovalskimi izdelki. Spodbujamo pa tudi projekte, ki na področju oblikovanja nastajajo v okviru Univerze v Ljubljani. Ponovno z nami sodelujeta Fakulteta za arhitekturo z arhitekturnim svetovanjem Arhitekturni dialog ter Biotehniška fakulteta z razstavo Oddelka za lesarstvo. 

Razstavne programe, na katerih se predstavljajo vse vrste pohištva, svetila, dekorativne tkanine, razni dodatki idr., kot dodana vrednost dopolnjujejo tematske razstave. Na njih je mogoče primerjati okuse, trende in kombinacije v sozvočju preteklosti, klasike in pridiha prihodnosti. 

Tu pa je še prostor za soočanja stroke. Združenje lesne in predelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije skupaj s partnerji pripravlja jutri in pojutrišnjem predavanje in konferenci, na katerih skušajo najti rešitve za izhod iz krize v lesno predelovalni industriji.

Sejem Ambient je torej mnogo več kot le skrbno pripravljena razstava novih izdelkov za dom. Čeprav so ti v ospredju in za obiskovalce gotovo najpomembnejši. Kar dobra tretjina jih sejem obišče, ker na njem išče točno določen izdelek, skoraj polovico pa zanima, kaj je novega na področju pohištvene industrije pri nas. Vsem pa je skupno to, da vsak na njem najde kaj zase. Če drugega ne – navdih.

Naj nas sejem vse navdahne! Nas, organizatorje, da bomo drugo leto še boljši, vas, razstavljavce pa, da povzdignete svoje vrhunske prototipe v prepoznavne blagovne znamke. Med njimi pa naj bo tudi Made in Slovenia – Narejeno v Sloveniji. Uspešno! Naj se novi ambienti zavrtijo!Mag. Iztok Bricl,
generalni direktor družbe Gospodarsko razstavišče, d.o.o.