SI
Show menu

Dobrodošlica sejmu

Mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča:

Spoštovani Predsednik Republike, dr. Danilo Türk, župan mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković, spoštovani diplomatski zbor, cenjeni razstavljavci, drage dame in gospodje!

Dobrodošli na Gospodarskem razstavišču, na 23. sejmu pohištva Ambient Ljubljana.

Letos se na razstavi pohištva in notranje opreme, ki je največja te vrste med Milanom in Dunajem, na 22.500 kvadratnih metrihrazstavnih površin predstavlja 240 podjetij iz 24 držav. Častni pokrovitelj 23. sejma je veleposlaništvo Finske v Ljubljani, zato še posebej pozdravljam finskega veleposlanika v Sloveniji – z nami je Njegova Ekscelenca gospod Pekka Metso.

Veseli nas, da se na sejmu predstavlja tudi finski dizajn. Ob letu, ko so Helsinki svetovna prestolnica oblikovanja, je za vse nas še toliko bolj aktualno njihovo sporočilo: oblikovanje je način življenja. Oblikovanje obstaja za in zaradi ljudi. Kakovostno oblikovanje ne omogoča samo boljšega življenja, temveč tudi boljši posel.

Tudi Ambient Ljubljana si s svojimi aktivnostmi prizadeva doseči, da bi opazni oblikovalski dosežki postali uporabni v vsakdanjem življenju, da bi jih prepoznal kar najširši krog ljudi.  Na Gospodarskem razstavišču prav zato vsako leto podeljujemo nagrade in priznanja za najboljše dosežke v okviru sejma oziroma jih še posebej izpostavimo.

Z razstavo in borzo TOP IDEJE sejem Ambient povezuje mlade, še neuveljavljene arhitekte in oblikovalce z industrijo, s proizvajalci. Borza tako odpira prostor za dostopnost, sodelovanje in povezovanje. Tu se odvija še projekt Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije in njenih partnerjev. V okviru sejma poteka okrogla miza o Razumevanju oblikovanja v luči družbenih, kulturnih, znanstvenih in gospodarskih razmer. Na sejmu spodbujamo projekte, ki na področju oblikovanja nastajajo v okviru univerze. Verjamemo v inovativne pristope in nova oblikovalska razmišljanja kot pomemben element razvoja in konkurenčne prednosti.

Primer izjemnega prodora v zgodovini slovenskega oblikovanja so stoli Nika Kralja, katerih razstavo gosti letošnji Ambient. Poseben izbor ponuja razstava izdelkov s Festivala oblikovanja v mestu Lodž, iz Poljske. Sejem kot vsako leto spremljajo strokovni posveti.

Spoštovani, naj sejem Ambient v vseh svojih funkcijah postane ambient, prostor združevanja, rasti in razvoja. Naj naročniki, proizvajalci in podjetja na njem sklenejo dober posel, naj javnost prepozna oblikovalske presežke. Želim vam uspešen sejem!
Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 23. ljubljanski sejem pohištva "Ambient Ljubljana". V otvoritvenem nagovoru je dejal, da sejem na zanimiv in inovativen način izkazuje, kako raste naša ustvarjalnost na področjih oblikovanja, industrijske proizvodnje in skrbi za čim boljšo kakovost življenja. Ob tem pa se je vprašal, ali smo v naši državi storili vse, da bi tovrstna ustvarjalnost in podjetnost dobili ves prostor in vso podporo, ki ju zaslužita.

V vseh človeški zgodovini sta se funkcija in forma dopolnjevali in dograjevali, je spomnil predsednik. Kot je pojasnil, so mnogi objekti, naprave in stroji nastali zaradi svoje funkcije, vendar se je vselej kmalu izkazalo, da je pomembna tudi forma, ki je kasneje dajala ideje za nove funkcije.

Med dosežki slovenskega oblikovanja je predsednik izpostavil legendarne stole Nika Kralja, ki pričajo, da smo sposobni pomembnih svetovnih dosežkov. Današnji svetovni trg je še bolj zahteven in razvit, zato je po besedah predsednika prav, da čim bolj skrbno gojimo našo ustvarjalnost oblikovanja.

Predsednik je poudaril, da so nove rešitve in prijemi pomembni tudi z vidika zahtev trajnostnega razvoja, ki nalaga čim boljšo uporabo virov in čim bolj sonaraven razvoj, ki bo tudi čim bolj odgovoren s stališča odnosov med generacijami. Trajnostni razvoj je vsestranska in zelo velika zahteva. Zato je prav, da se z njo ukvarjamo vsi, tudi država s svojo normativno ureditvijo in davčno politiko, je dodal.

Predsednik je dejal, da se je pred kratkim srečal z mladimi oblikovalci, ki so pripravili improvizirani salon Pop-up Dom, v katerem so predstavili nekaj svojih ustvarjalnih rešitev. Ob tem je poudaril pomen odpiranja čim boljših možnosti mladim oblikovalcem – s pomočjo pri razvoju poslovnih modelov, z domiselnim kreditiranjem ter z normativno ureditvijo, ki bi odpirala priložnosti za čim boljše povezovanje mladih oblikovalcev in mladih podjetnikov.

Predsednik republike je ob tej priložnosti podelil nagrado "Top of the Top" za najboljši izdelek, ki se predstavlja na sejmu. Nagrada je pripadla podjetju Rimarket za leseni otroški stol Froc, oblikovalcev iz oblikovalske agencije Gigodesign.