Top ideje 2021 - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Top ideje 2021

11. Top ideje – razstava in borza mladih inovativnih ustvarjalcev

Pred dvema letoma smo na zadnjem sejmu obeležili10 let razstave in borze kreacij mladih in obetavnih kreativcev Top ideje. Izbrani mladi razstavljavci se predstavljajo z različnimi izdelki in pristopi. Nekateri stavijo na moderne tehnologije, drugi na recikliranje ali ročno izdelavo izdelkov. Predstavljajo se kot posamezniki ali v skupini. Na Gospodarskem razstavišču smo ponosni na to, da je projekt, ki marsikateremu mlademu oblikovalcu, arhitektu, rokodelcu ipd. omogoči prvo javno predstavitev, tudi priložnost za nove podvige v poslovni svet oblikovalske industrije.

Na 11. Top idejah se predstavlja 30 mladih inovativnih ustvarjalcev.

1. ŽIGA TOMC

E-pošta
: ziga@tztiles.si

Ročno izdelana notranja oprema iz keramike
Sem Žiga Tomc in ročno izdelujem funkcionalno keramiko za opremo doma. Sem spadajo ploščice manjših formatov raznih barv in oblik, dekorativne uokvirjeni stenski mozaiki in svetila iz prosevajočega porcelana. Vsi izdelki so moj dizajn in izdelava.

2. PETER RENER, MATEJ BORIN

E-pošta
: peter@guitar-god.com

Nosilec kitare z ambientalno lučjo
Nosilec kitare iz masivnega lesa hrasta oz. javorja z ambientalno lučjo, ki se preprosto sestavi in razstavi. Nosilec zaradi zasnove in izdelave prenese tudi težje obremenitve oz. je primeren tudi za  težje električne in bas kitare. Material: oljen oz. lužen hrast ter javor v različnih barvnih odtenkih z zaščito trupa kitare s stoodstotno naravnimi materiali.

3. DAMJAN VONČINA

E-pošta
: damijanvoncina@gmail.com

Lesene kljuke za notranja vrata in okna (KOPC)
Lesene kljuke (KOPC) za notranja vrata in okna so pretežno ročno izdelana iz domačih vrst lesa, kot so hrast, jesen, oreh, češnja. Lakirane so s kvalitetnim lakom ali oljena. Njihova preizkušena trpežnost je primerljiva s kljukami, izdelanimi iz drugih materialov. Uporabnika preseneti njihova toplina.

4. JAN MIHELIČ_IronxWood

E-pošta:
jan@ironwood.design

Moč kovine, toplina lesa
Projekt jedilne mize in barskega vozička obravnava trajnostno težnjo po obdelovanju lesa. Pri izdelavi smo uporabili stare kmečke tramove in jim z veliko mero domišljije ter spretnosti vdahnili novo življenje.

5. ADDiD PLUS

E-pošta:
addidplus@gmail.com

HASHTAG
Salonski stol v ospredje postavlja les z njegovimi strukturnimi lastnostmi. Kljub svoji monolitnosti nam ponuja načine za udobno sedenje s prikritimi raznolikimi pozicijami, ki jih lahko odkrivamo med sedenjem.

6. ADDiD PLUS

E-pošta:
addidplus@gmail.com

STEP
Čajna mizica je stranski produkt proizvodnega procesa stola Hashtag. Step združuje funkcije čajne mizice in pručke. Mizo lahko prilagodimo z električnim podaljškom in jo tako spremenimo v mikro delovno enoto za delo s 15” prenosnim računalnikom ali tablico.

7. JO ZORNIK

E-pošta:
jo.zornik@gmail.com

Trajnostno svetilo Abella
Si predstavljate, da bi lahko doma natisnili svoje svetilo? Trajnostno svetilo Abella je svetilo zgibanja. V prototipu sem uporabila trajnostni material Tyvek, vendar pa tehnični del svetila ponuja možnost prepogibanja iz papirja, saj okvir omogoča odmik za senčnik. V izdelavi in načrtu svetila sem uporabila kvalitete trajnostnega oblikovanja, tako da sem v prvi vrsti uporabila načela biomimikrije. Zasnovana je po obliki čebel, po njih ima tudi ime Abella (abeille v francoščini pomeni čebela). V proizvodni fazi svetila se izkoristi 100 % yveka/papirja. Odpadek predstavljajo samo manjši deli nitk, ko se elementi šivajo, in pa manjši delci medenine pri izdelavi tehničnega dela svetila. Ker je sistem svetila narejen tako, da se sestavlja in odpira kot harmonika, je luč pakirana v manjšo in lažjo embalažo, kar zmanjša ogljični odtis v naravi in omogoča preprosto prenašanje izdelka za uporabnika.

8. ROBERT GOMILŠČEK

E-pošta:
robert@linea-r.si

Ypsichair.com
V preteklih dveh letih sem družino unikatnih inovativnih lesenih izdelkov Ypsichair nadgradil z Ypsi stolom in Ypsi mizico. Ypsi stol in mizica prikazujeta domiselno reševanje konstrukcijskih izzivov, na prvem mestu pa je pri celotni Ypsichair zgodbi estetski moment. Oba nova izdelka odlikuje oblikovni slog, ki sem ga uporabil že pri sedalniku Ypsi mini in ležalniku Ypsi maxi. Posebnost Ypsi stola je inovativen način njegove preklopnosti, saj se preklopita sedež in hrbet, potem pa še zgornji del stola med noge. To mu omogoča, da spravljen sodi med najmanjše preklopne stole. Oblikovna posebnost tako Ypsi stola kot tudi Ypsi mizice je, da obe ploskvi, sedež in mizna plošča, konzolno štrlita v prostor. Oba nova izdelka zložena potrebujeta minimalni prostor in sta zato še posebej primerna za uporabo tam, kjer je to zelo pomembno, kot so avtodomi, jadrnice, majhne bivalne enote. Ypsi stol in Ypsi mizica sta med drugim del interiera jadrnice Elan GT-6, kjer sta med plovbo spravljena v omari.

9., 10. JERNEJ JAROSLAV KROPEJ

E-pošta:
jernej.kropej@gmail.com

Kolekcija izdelkov iz topolove vezane plošče
Otroški poganjalček: primeren za notranje prostore oz. gladke površine. Nastavljiva sedež in krmilo. Zaščitni odbijač okoli podvozja in na ročkah. Primerno za otroke od enega leta naprej in teže do 30 kg.
Gugalnik: v podobi morskega psa, z dvema ročajema je primeren za enega ali dva otroka. Primerno za otroke od drugega leta dalje. Poleg razvijanja motoričnih sposobnosti pospremi gugalnik otroke tudi v »svet morskih doživetij«.

11. BERNIX

E-pošta:
info@bernix.si

Marmorne kavne mize
Bernix furniture design je mlada slovenska pohištvena blagovna znamka. Specializirani smo v oblikovanju ekskluzivnega, ročno izdelanega pohištva vrhunske kakovosti v kombinaciji naravnih materialov in elegantnih oblik. Naša želja je prinesti lepoto naravnega kamna v oblikovanje notranjega pohištva. Specializirani smo v oblikovanju in izdelavi ekskluzivnih ročno izdelanih kavnih mizic vrhunske kakovosti, ki združujejo edinstven naravni marmor in sodoben dizajn. Nudimo visoko kakovostne izdelke z najboljšo izbiro različnih vrst čudovitega naravnega marmorja, zaradi česar je vsak izdelek unikaten. Vsi izdelki so ročno izdelani v Sloveniji. Izdelujejo jih obrtniki, ki uporabljajo visoko obrtniško znanje, preneseno iz generacije v generacijo, v kombinaciji z najsodobnejšimi tehnikami. Nudimo možnost posebnega zaščitnega premaza marmorja pred agresivnimi tekočinami in poškodbami.

12. JAN PANGERC

E-pošta:
jan.pangerc@gmail.com

Namizna svetilka
Moje ime je Jan in izdelujem lesene izdelke. Predstavljam se z namizno svetilko, kjer je njen izgled kot kos lesa, ki sveti. Želel sem narediti moderno ter elegantno svetilko. Naredil sem tudi posebno stojalo za vino, ki je v popolnem ravnovesju, steklenica ne pade na tla.

13. JASNA LUKANC

E-pošta:
jasna.lukanc@gmail.com

Alles Klar
Reciklirano okensko steklo – oblikovanje odpadnega stekla v novo uporabno formo – luč/luster v tehniki taljenje stekla. Za osnovo uporabljam ravne kose odpadnega stekla v kombinaciji z oksidnimi barvami, kovinskimi odpadnimi elementi, naravnimi materiali. Ker me navdihujejo organske oblike, model ročno oblikujem iz peska. Nanj položim ročno oblikovan kos stekla. V talilni peči se steklo segreje, topi in prevzame obliko modela. S temperaturo lovim ritem med idejo, poslušnostjo materiala in fizikalnimi lastnostmi. Rezultat je unikaten, uporaben, okolju prijazen, recikliran in reciklažen.

14. BOŠTJAN PEČNIK

E-pošta:
bostjan.pecnik@gmail.com

Trinožna miza Leaf
Trinožna miza je nastala kot inspiracija pravega lista. Postavitev furnirja z glavno žilo posnema pravi dresni list. Vitke hrastove nogice nosijo črno proflirano ploskev na kateri je prilepljen furnir.

15. ANEJ JURJEVIČ

E-pošta: anej.jurjevcic@gmail.com

Sedi
Stol je lahko narejen iz vseh vrst masivnega lesa, trdih listavcev ali vezane plošče. Izpeljanke stola so primerne za jedilnico, sprejemne prostore, počivalnike, gugalnike ipd.

16. BENJAMINA ŽVIPELJ

E-pošta:
beni.zvipelj@gmail.com

Aluminijasti izdelki za kulturo omizja – pladenj, držalo za prtičke, svečniki
Gre za popolnoma aluminijaste izdelke, narejene z uporabo enostavnih postopkov površinske obdelave: laserski razrez pločevine, prepogibanje, brušenje oz. poliranje in eloksacija v 3 različne barve, ki so zlata, črna in temno modra barva. Njihova rdeča nit je spokojnost in harmonija, ki ju je lepo občutiti ob omizju. Njihova največja prednost izhaja prav iz materiala, iz katerega so izdelani: pri vseh je v celoti možna reciklaža in predelava v nove izdelke, so relativno lahki za kovinske izdelke, kar je morda najbolj opazno pri rokovanju s pladnjem iz te kolekcije, kjer relativno majhna teža pladnja pripomore k manjši skupni teži obloženega pladnja, s katerim delamo doma, v restavraciji oz. kavarni ipd. Zaradi njihove namembnosti so lahko tudi elegantno poslovno darilo podjetja, ki izdelkom (markantno) doda svoj znak. Čiste linije in minimalističen dizajn na izdelkov bodo znaku omogočile dovolj prostora, da bo le-ta opazen. Cena izdelkov je zaradi preprostih postopkov izdelave nizka. Možna je eloksacija v različne barve. Svečniki se priročno zlagajo eden na drugega, kar pomeni prihranek pri shranjevanju teh izdelkov v prostoru. Ročaja pladnja sta oblikovana ergonomično tako, da se prilegata obliki dlani, ki nosijo pladenj. Spodnja ploskev pladnja je preko diletacije odmaknjena od površine, na kateri leži, kar ustvarja iluzijo lebdenja pladnja v zraku, predvsem pa preprečuje "lepljenje" mokre podlage (na primer kuhinjskega pulta) in pladnja in s tem izboljšuje uporabniško izkušnjo.

17. SIMON ŠTAMPAR

E-pošta:
anja@varius-design.com

Lesena podlaga z blazino za udobno delo iz kavča
Gre za večfunkcionalno podlago, ki jo lahko uporabljamo na več različnih načinov: kot podlago za prenosni računalnik; kot učinkovito blazino oz. vzglavnik; kot pladenj za odlaganje stvari. Večfunkcionalna podlaga je sestavljena iz lesene plošče hrastovega lesa. Na leseni del je pritrjena blazina, ki je snemljiva tako, da lahko izdelek uporabljamo za različne namene. Večnamenska podlaga z blazino je namenjena ljudem, ki radi uporabljajo svoj prenosni računalnik v postelji ali na kavču. Spodnja blazina, ki je pritrjena na zgornjo leseno desko, se prijetno prilega našim nogam in nam tako omogoča udobno delo s prenosnim računalnikom. Če se nas po nekem času dela loti utrujenost, ločimo zgornjo leseno podlago od spodnje blazine in jo uporabimo kot vzglavnik. Skrbno izbrano naravno polnilo oblovine lesa cemprina (obstajajo znanstvene študije, da je naš spanec ob prisotnosti cemprina mirnejši in bolj sproščen), ki oddaja prijeten svež vonj, bo poskrbel za kvaliteten "power nap".

18. LUČKA BERLOT

E-pošta:
luckaberlot@gmail.com

MOSEANIC Home
Z idejo o materialu Moseanic smo se na Top Idejah že predstavili, prvotno idejo pa smo še nadgradili. Družino Moseanic izdelkov sedaj sestavlja več produktov: MOSEANIC Tide, MOSEANIC Dine in MOSEANIC Time, v pripravi pa je še nekaj drugih izdelkov za dom. Skupni imenovalec vseh je uporaba naplavljene makro plastike iz področja Mediterana. Barvitim koščkom zavržene plastike dajemo novo življenje, s premišljenim oblikovanjem različnih produktov pa ustvarjamo kvalitetne kose pohištva in dodatke za dom, ki so izdelani trajnostno ter prinašajo v dom vibrantno novo estetiko.

19. JAN PETRIČ

E-pošta:
info@lleess.eu

Yo-Yo coffee table
Yo-Yo je čajna mizica čistih, minimalističnih oblik. Zgornji, večji stožčasti volumen iz lesa sloni na spodnjemu, manjšemu iz betona oziroma kamna. Kljub enostavnemu videzu predstavlja zahteven rokodelski izdelek.

20. JAN TRČEK

E-pošta:
jan.trcek97@gmail.com

Pladenj, počivalnik
Gre za kombinacijo pladnja iz orehovega lesa in servirne deske iz javorjevega lesa. Servirna deska je razdeljena na 2 dela; polovica za rezanje in serviranje kruha, ki v spodnjem nivoju zadrži drobtine kruha. Druga polovica pa ima prav tako dva nivoja; v spodnjem nivoju se tako lahko odložimo npr. serviete.
Počivalnik, ki je hkrati tudi športni rekvizit. Njegovo obliko lahko spreminjamo ter s tem dobimo športni pripomoček za raztezanje in krepitev mišic trebuha in hrbtenice.

21. ONLY PLANTA

E-pošta:
jeratratar@gmail.com

Modularna živa zelena stena
Naravna človeška potreba po povezovanju z naravo se je v zadnjih letih prelevila v pravo 'obsesijo', ki je sprožila potrebo po učinkovitem in estetskem hranjenju rastlin. V odgovor na izziv smo oblikovali modularni sistem zelenih živih slik, ki prihrani prostor in ustvarja optimalno lokalno okolje za uspešno rast tropskih rastlin. Izdelek je namenjen vsakemu ljubitelju zelenja, saj so moduli iz filca cenovno dostopni in montaža enostavna.

22. DAVID DROLC

E-pošta:
drolc.david@gmail.com

Klubska mizica s pripadajočo dekorativno svetilko
Tematika klubskih mizic in dekorativnih svetil se nanaša na najrazličnejše možne variante, ki se med seboj razlikujejo tako v uporabljenih materialih kot tudi v oblikah. Večina današnjih izdelkov, ki so na trgu, so oblikovani za trenutni, aktualni čas, žal se prav zato običajno kmalu zavržejo. Med študijo obstoječih produktov oziroma podobnih izdelkov, ki so na trgu, sem ugotovil, da stremljenje k unifikaciji izdelka ponuja različne vrzeli oziroma nove izzive ter priložnosti v oblikovanju. V težnji po trajnostno oblikovanem izdelku sem se odločil, da oblikujem in izdelam unikatna izdelka, in sicer mizo s pripadajočo dekorativno svetilko v DIY okolju.

23. MIHA ITANIMON KOROŠEC/Dream Creator

E-pošta:
mihakorosec01@gmail.com

Dream Creator
Najina blagovna znamka Dream Creator ponuja svete predmete, predvsem v ospredje postavljava lovilce sanj s kristali. Ti vplivajo na vsa področja našega življenja, če pa pogledamo iz materialnega vidika, predstavljajo čudovit kos notranje opreme, ki poživi prostor in mu pripiše višji namen. Ljudje se v prostorih z lovilci sanj počutimo bolj povezane s samim seboj, dobivamo navdih, ideje in rešitve. In kar je najpomembneje – lovilci sanj nas popeljejo na pot uresničevanja naših sanj in vizij. Srčno upava, da v najinih izdelkih prepoznate navdih in rešitve, ki jih ljudje prav zdaj potrebujemo.

24. MARKO PAJNIK

E-pošta:
marko@goriskahiska.si

Goriška hiška – DNA
Vadba doma je v novih razmerah postala del našega vsakdana. Prav zato smo v Goriški hiški oblikovali set vadbenih pripomočkov, ki bodo našim aktivnim uporabnikom omogočili več vrst športne vadbe na domu. Osnovni element predstavlja letvenik (ribstol), ki smo ga izdelali iz lesa hrasta, mu vdahnili elegantne zaobljene linije in ga postavili v center sodobnega doma kot glasnika nove dobe. Dodali smo še manjše vadbene elemente za popestritev vadbe in vse skupaj združili v elegantno celoto.

25., 26. ŠC LJUBLJANA, SREDNJA LESARSKA ŠOLA

E-pošta:
gabi.dolensek@gmail.com

Only Wood
Izziv projekta je bil izdelati lesen stol brez naslona z razstavljivimi vezmi in brez kovinskih delov. Pregled in raziskave japonskih vezi masivnega lesa so privedle do nastanka končnega izdelka, ki smo ga poimenovali "Only Wood". Stol bo predstavljen v razstavljeni in sestavljeni obliki.

Ostržek
Stol Ostržek je ročno izdelan iz ostankov javorjevine. Oblikovno in konstrukcijsko se zgleduje po starih kmečkih stolih in predstavlja svež pogled na našo dediščino.

27. JERNEJ MARKIČ

E-pošta:
jernejxmarkic@gmail.com

Otroško igralo Plezalko
Otroško igralo Plezalko je preprost preplet lesenih količkov in viseče mreže. Vendar pa v brezmejni domišljiji otrok lahko nastane gora za plezanje, s preprostim pokrivalom se spremeni v grad, na mreži pa se lahko zazibajo na morskih valovih. Inspiracija za oblikovanje je nastala na podlagi skic za most Leonarda da Vincija. Z le nekaj zarezami v 120 cm dolgih lesenih palicah nastane zanimiva konstrukcija, ki je samonosna in zato ne potrebuje močnih spojnih elementov. Za večjo varnost je povezana le z nevidnimi lesnimi vijaki.

28. MARTINA SIMONIČ

E-pošta:
tsimonic@gmail.com

Doors to Imaginarium
Ob kreaciji vrat sem raziskovala možnost, kako narediti umetnost uporabno na vsakem koraku. Vrata so element, ki ga ima vsak dom. Zakaj ne bi njihovi uporabnosti dodali še pridih drugačnosti, igrivosti. Vrata so prav tako simbolni prehod v druge dimenzije razmišljanja, učenja, življenja. Prehod v nepričakovan svet naše domišljije, v drugačno verzijo sebe. Poslikava oziroma dekor je vedno unikaten. V večini primerov je poslikava narejena v mešani tehniki ali ročni poslikavi. Razstavna vrata: 2 x lesena vrata (1 x v funkciji vrat, 1 x z dodatkom stekla in podnožja, se spremenijo v mizo).

29. ZEVNIK LAB

E-pošta:
 anita@zevniklab.com

Makete iz betona
Podjetje za razvoj materialov in tehnologij s področja gradbenih materialov je razvilo cementni material, s katerim lahko izdelamo (ulivamo) izredno majhne strukture. Z napredno tehnologijo vakuumskega vlivanja lahko s takim materialov ustvarjamo natančne makete, od stavb do površja. Beton, ki je odporen na vremenske pogoje, tako lahko nadomesti bronaste makete ali makete iz polimernih materialov ter tudi serijske 3D printane makete. Maketo blejskega otoka in detajlov Bleda z okolico je modeliral oblikovalec Gal Rančigaj.

Posebni gost Top idej

Tak kolektiv je skupina mladih oblikovalcev, ki je že večkrat sodelovala na Top idejah, kjer so bili tudi nagrajeni.

Trenutno Kolektiv uspešno deluje v različnih segmentih oblikovanja in je med drugim dobitnik nekaterih prestižnih oblikovalskih nagrad kot so IF in Red Dot Design Award.

TAK KOLEKTIV sestavljajo Janžej Marinič, Jernej Koželj in Matic Lenaršič

Novice

28.09.2022

Svetujemo, vgrajujemo in opremljamo na 31. Ambientu Ljubljana in 5. Domu Plus

31. Ambient Ljubljana in 5. Dom Plus odpirata vrata od 5. do 9. oktobra.
Preberi več >>
20.07.2022

Virtualno doživetje na sejmu Ambient Ljubljana

Za vse obiskovalce, razstavljavce in potencialne razstavljavce na sejmu Ambient Ljubljana in Dom Plus pripravljamo virtualno doživetje!
Preberi več >>
25.05.2022

Razstava Thonetovih stolov na sejmu Ambient Ljubljana

Jurij Rihar, gospod iz Škofje Loke poznan kot mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo in kot eden največjih poznavalec Thonetovih stolov ...
Preberi več >>
Arhiv novic »