Spremljevalni program 2021 - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Spremljevalni program 2021

Nagrade in priznanja 31. Ambient Ljubljana

Top ideje – razstava in borza oblikovanja
Štiri priznanja za najbolj drzne in sveže ideje na letošnjih 11. Top idejah, borzi in razstavi domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev.

Podelijo se:
3 enakovredne nagrade Top ideje
1 priznanje Najboljša Top ideja

Komisija Top ideje:
Janez Mesarič,   u.d.i.o. / BA
Dejan Kos, industrijski oblikovalec, ustanovitelj studia Desnahemisfera / BA
Kaja Strle, m.i.a.
Janez Mesarič
Janez Mesarič
Dejan Kos
Dejan Kos
Kaja Strle
Kaja Strle
Zlata plaketa Naš dom
Nagrajuje funkcionalne rešitve, prejme pa jo lahko izključno slovenski proizvajalec za predstavljeni program, s katerim je mogoče delno ali v celoti najbolj funkcionalno opremiti stanovanje.

Komisijo 2021 sestavlja uredništvo revije.
DOS – Društvo oblikovalcev Slovenije
Priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva oblikovalcev Slovenije »Pohištvo leta«, ki ga podeli strokovna komisija društva, predstavlja izbor najboljšega med najboljšim na sejmu pohištva.

Komisijo sestavljajo:
Julijan Krapež, u.d.i.a.
Jožica Curk, u.d.i.a.
Mateja Panter, u.d.i.a., predsednica komisije
Julijan Krapež
Julijan Krapež
Jožica Curk
Jožica Curk
Mateja Panter
Mateja Panter

Top ideje

11. razstava in borza oblikovanja v Sloveniji

Dvorana Kocka – A2

»Pred desetimi leti je Gospodarsko razstavišče prvič dalo pobudo za ustanovitev oblikovalske borze s simboličnim naslovom »Pogled v prihodnost«. Da je res šlo za tovrsten pogled, kaže danes vse večje zanimanje vseh deležnikov, ki so, če gledamo širše, del sejemskega dogodka. Več kot očitno je, da vsako leto na Top idejah beležimo porast razstavljavcev. Po drugi strani pa so dobre ideje predvsem mladih oblikovalcev vedno bolj zanimive tudi za obiskovalce in potencialne investitorje. S kronološkega vidika izkušnje potrjujejo, da je naš dogodek marsikateremu ustvarjalcu bistveno pripomogel k njegovi širši prepoznavnosti. Torej, če je bila na začetku naša vizija prihodnosti popestritev sejemske dejavnosti, je danes le-ta postala strategija. Prostor Gospodarskega razstavišča tako vse bolj postaja vez med ustvarjalnostjo mladih in njihovo uveljavitvijo na trgu.«

— Ernest Nograšek, u.d.i.o.

Na 11. Top idejah se predstavlja 29 mladih arhitektov in oblikovalcev.

Posebni gost Top idej

TAK KOLEKTIV – multidisciplinaren pristop k oblikovalskim izzivom

Dvorana Kocka – A2

Tak kolektiv je skupina mladih oblikovalcev, ki je svojo prepoznavnost začela graditi prav na Top idejah leta 2015 z leseno omarico Kredenca, za katero so prejeli nagrado. »Ko zares dobro spoznamo izziv, začnemo oblikovati rešitve. Različna profesionalna ozadja naših sodelavcev nam omogočajo, da pogledamo na probleme iz različnih perspektiv. Ideje skupaj nadgrajujemo in spreminjamo ter tako vedno najdemo pravo rešitev in definiramo njeno najboljšo izvedbo.« Trenutno uspešno delujejo v različnih segmentih oblikovanja in so dobitniki več prestižnih oblikovalskih nagrad.

Matic Lenaršič, Industrijski oblikovalec in inženir
Janžej Marinč, grafični oblikovalec vizualnih komunikacij
Jernej Koželj, Industrijski oblikovalec in inženir

Posebni gost Ambienta

Podjetje Cattelan Italia

Dvorana Kocka – A2

Podjetje Cattelan Italia je bilo ustanovljeno 1979 iz inovativnega duha Giorgia Cattelana in njegove soproge Silvije, ki sta se predala strasti do umetnosti in kreativnosti ter začela ustvarjati pohištvo. Giorgio v srcu nosi vonj lesa, ki ga navdihuje že vse od otroštva, ki ga je preživljal v delavnici svojega očeta. Medtem ko Silvija, učena in rafinirana, organizira ideje. Začetek je ena velika avantura tako s človeške kot s poslovne plati. Podjetje ima danes sedež v industrijskem delu Vicenze.

Na začetku novega tisočletja ponese Cattelan Italia svoj slog v največja mesta sveta. Gre za obdobje globalnega razvoja, ki ga odlikuje delo prave ekipe, ki je sposobna investirati v raziskave, kvaliteto, raznolikost tržišč in udobje. Odprejo vrsto »showroomov« in »corner in location«, ki predstavljajo glavni fokus mednarodnega poslovanja, medtem ko se izvoz razširi na več kot 140 držav. Ne le oprema, temveč ambienti, ki zahvaljujoč naravnim in funkcionalnim geometrijam govorijo univerzalen jezik. »Tujini je všeč profesionalnost naših storitev, ne zgolj naše pohištvo,« se rad spominja Paolo Cattelan, ki je od 2014 leta za krmilom družinskega podjetja. Izostri se kot proizvajalec idej, predvsem pa je človek svojega časa, ki je od deških nog hodil z očetom po tovarni. Misija se sintetizira v ohranjanju tradicije, humanizaciji tehnologije in omogočanju storitev na visoki kvalitetni ravni. Izdelek in blagovna znamka sta zaveza, ki potrjuje pot, kjer nič ni prepuščeno naključju.

Razstave

Dvorana Kocka – A2

O … oblikovanje
 

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) z atraktivno postavitvijo razstavnega prostora predstavlja mnenja svojih članov kot izjave, ki odražajo naš čas in zaznamujejo prihodnost. Namesto izdelkov razgaljajo svoj nazor, ki opazovalcu omogoča vpogled v stanje oblikovanja v slovenskem prostoru. Misli in zgodbe, ki jih kot posamezniki ali kot stroka doživljajo v današnjem času, so vtkane v preproge, ki nosijo sporočila tukaj in zdaj, a tudi v prihodnost. Naša prihodnost bo drugačna, kakršno poznamo danes, eno njenih glavnih vodil bo tudi oblikovanje.

Člani Društva oblikovalcev Slovenije venomer odpirajo polje razprav in premisleke o prihodnjih možnih modelih in vlogi oblikovanja v našem prostoru – v industrijskem okolju, ki išče svojo nadaljnjo pot, in v domačih okoljih, kjer se dobro slovensko oblikovanje postopoma umika ceneni brezosebni iternacionalizaciji prostorov. Razstavljene unikatne preproge velikosti kar 3 x 3 metra so segment bienalne selekcionirane razstave.

Okna prihodnosti — Deja Kofol, Less frame
Okna prihodnosti — Deja Kofol, Less frame
Okna prihodnosti
Raziskovalni projekt v sodelovanju s podjetjem M Sora. Sveže in inovativne rešitve za tehnične in uporabniške probleme.
Izbrana dela študentov magistrskega študija industrijskega oblikovanja ALUO, Univerza v Ljubljani
Mentorji: Doc. Rok Kuhar, prof. Jure Miklavc, doc. Lidija Pritržnik
Čar lesa — Arhiv KMOTL
Čar lesa — Arhiv KMOTL
Čar lesa
Trajnostni pomen lesnopredelovalne industrije in uporabe lesnih izdelkov
Društvo za zaščito lesa Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologije, SPIRIT Slovenija, Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani idr. partnerji
Ustvarjalni prepleti 2020/21 — Recepcija
Ustvarjalni prepleti 2020/21 — Recepcija
Ustvarjalni prepleti 2020/21
Ideje prostorov. Oblike vizalnih zapisov. Vizije tkanin.
Izbrana dela študentov Fakultete za dizajn, Univerza na Primorskem

Arhitekturno svetovanje - Top arhitekt

Dvorana Kocka – A2

Želite prenoviti svoje bivalne prostore? Bi pobarali o tem perspektivne strokovnjake? Arhitekti iz studiev Peljhan & Šimnovec in  + STUDIO (plus studio) so vam na voljo za 30-minutno brezplačno svetovanje. Da boste lahko ta čas čim bolj učinkovito izkoristili, prinesite s seboj bodisi na papirju ali pa na USB ključu načrte, skice, fotografije. Prijave so možne na vsako polno uro in jih sprejemamo po sistemu prvi pride, prvi melje do zapolnitve mest. Ne zamudite enkratne priložnosti, v naprej si zagotovite svoj termin.

Rezervacija svetovanja Top arhitekt 2021

Brezplačna neodvisna strokovna svetovanja

Brezplačna svetovanja za obiskovalce, od arhitekturnega do svetovanja za gradnjo in prenovo ter drugih podobnih segmentov.
Strokovnjaki svetujejo 2021 »

Novice

25.05.2022

Razstava Thonetovih stolov na sejmu Ambient Ljubljana

Jurij Rihar, gospod iz Škofje Loke poznan kot mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo in kot eden največjih poznavalec Thonetovih stolov ...
Preberi več >>
20.04.2022

Odprte prijave za sejem Ambient Ljubljana

Spoštovani razstavljavci! Obveščamo vas, da bo pohištveni sejem Ambient Ljubljana, skupaj s sejmom Dom Plus, letos potekal že od 5. do 9. oktobra ...
Preberi več >>
19.04.2022

Sejma Ambient Ljubljana in Dom plus letos oktobra

Po dvoletnem premoru zaradi razmer s covidom-19, se to jesen od 5. do 9. oktobra spet vrača sejemski dvojček. Sejem Ambient Ljubljana bo predstavil ponudbo pohištva in notranje opreme ...
Preberi več >>
Arhiv novic »