SI
Show menu

Ostale nagrade

Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije

Društvo oblikovalcev Slovenije si že sedmo desetletje svojega obstoja prizadeva za dvig ravni vseh vrst oblikovanja v Sloveniji. S svojimi dejavnostmi poskuša vplivati na odnos družbe do oblikovanja; odnos je potrebno neprestano gojiti in razvijati, ustvarjati splošno zanimanje, skrbeti za kvalitetno vzgojo in primerno okolje.
Dvig ravni oblikovanja sočasno pomeni višjo življenjsko raven vseh ljudi, še posebej uporabnikov posameznih predmetov, gospodarsko uspešnost okolja in splošno kulturno razgledanost družbe. 

Tradicionalna nagrada, ki jo DOS podeljuje na ljubljanskem pohištvenem sejmu najboljšim izdelkom slovenskega porekla, je priznanje uspešnemu sodelovanju med oblikovalci in izdelovalci, je popotnica, ki lahko izdelku olajša pot do kupca. Hkrati pomeni nagrada tudi širši razmislek o oblikovanju v Sloveniji in o pomenu oblikovanja nasploh. 

Komisijo sestavljajo

  • Mateja Panter, u.d.i.a., arhitektka, predsednica sekcije za produktno oblikovanje DOS / BSc
  • Jurij Dobrila, samostojni oblikovalec, predsednik DOS / Ba
  • Jožica Curk, arhitektka, članica nadzornega odbora DOS / BSc

Nagrajenec:

Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p., za kuhinjo Smreka in Terazzo, oblikovalec Julijan Krapež

Utemeljitev komisije: 
Dolgotrajno sodelovanje oblikovalca Julijana Krapeža in Mizarstva Potočnik kaže na večletno medsebojno zaupanje, ki je že v preteklih letih botrovalo dobrim izdelkom. Dolgotrajno sožitje vrhunskega oblikovalca z odličnim izdelovalcem je temeljno načelo, ki zagotavlja uspeh izdelkov.

Kuhinja iz masivnega smrekovega lesa v kombinaciji s terazzom je izstopajoč produkt na letošnjem sejmu Ambient, saj uspešno prikazuje povezavo slovenske tradicije uporabe lesa z izčiščenim sodobnim  oblikovanjem in razumevanjem globalne težnje po ekološkem obnašanju. Uporaba naravnih materialov na inovativen način omogoča sestavo povsem nove kombinacije kuhinje, ki deluje domače in hkrati sodobno. Oblikovalčeva ideja je bila narediti kuhinjo iz poceni materialov in jih predstaviti ter obdelati na način, da bodo dobili oplemeniten izgled in uporabno vrednost. Tako je  nastala v srednjem cenovnem razredu vrhunsko oblikovana kuhinja. In prav v tem je smisel dobrega oblikovanja, da daje izdelku široko dostopnost in primerno dodano vrednost .

Zlata plaketa revije Naš dom

za pohištvo domačega proizvajalca, s katerim je mogoče najlepše in najbolj funkcionalno v celoti ali delno opremiti stanovanje. Priznanje podeljuje komisija, ki jo določi uredništvo omenjene revije.

Komisijo sestavljajo

  • Lili Vrtovec, predsednica, u.d.i.a.
  • Evita Sinrajh, dipl. iur. 
  • Dušan Waldhütter, u.d.i.p.
Zlata plaketa revije Naš dom – najstarejša nagrada pohištvenega sejma, to je Zlata plaketa revije Naš dom. Komisija v sestavi  Lili Vrtovec, Evita Sinrajht in Dušan Waldhütter je med razstavnimi eksponati izbrala pohištvo domačega proizvajalca, s katerim je mogoče najlepše in najbolj funkcionalno v celoti ali delno opremiti stanovanje:

Nagrajenec:

Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p., za kuhinjo Smreka in Terazzo, oblikovalec Julijan Krapež

Utemeljitev komisije: 
Kuhinja Smreka in Terrazzo duhovito in funkcionalno združuje zahteve sodobne kuhinje s tradicionalnimi elementi slovenske kmečke hiše, kot sta mentrga in krušna peč; vodno oljena smreka vnaša toplino, Terazzo pa ji doda eleganten pridih. Kuhinja je ustvarjena za vsakogar, ki ceni naravo, tradicijo in vrhunsko oblikovanje, a se hkrati ne želi odpovedati funkcionalnosti.

Novice

01.12.2020

GR STUDIO 20.20

So tudi vas razmere, povezane z epidemijo, že spravile tako rekoč v »šah-mat« pozicijo? Kot da očitno ni dovolj, da rešujete svoje poslovne projekte
Preberi več >>
03.11.2020

Ambient Ljubljana in Dom+ 2020 odpovedana

Obveščamo vas, da zaradi vladnih ukrepov oziroma razmer glede naraščajoče epidemije Covid-19 odpovedujemo ...
Preberi več >>
23.07.2020

POZOR – Te dni kroži lažna pošta

Ste morda tudi vi med tistimi našimi razstavljavci preteklih sejmov ali pa smo vas ob tej ali oni priložnosti že kontaktirali v imenu Gospodarskega razstavišča? POZOR!
Preberi več >>
Arhiv novic »