SI
Show menu

Dobrodošlica sejmu

Spoštovani gostje, cenjeni g. Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, g. prof. Vladimir Pezdirc, predstavniki  diplomatskega zbora, dragi razstavljavci, sodelavke in sodelavci.

Dobrodošli na Gospodarskem razstavišču!

Dva sejma, to je sejem Ambient in Dom plus, in to z eno vstopnico, sta po lanski premieri dokaz, da smo na pravi poti.

Sejem Ambient razstavlja ponudbo pohištva in notranje opreme, sejm Dom Plus pa stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažne hiše.

Sejem bo potekal od danes pa vse do nedelje v vseh dvoranah Gospodarskega razstavišča ter v dodatni montažni in še na Mestni ploščadi, pod skupnim sloganom Vse za dom!

Na obeh sejmih sodeluje 186 podjetij iz 13 držav. Kot organizatorji smo tudi letos povabili strokovno zaledje in skupaj pripravili pester spremljevalni program.

Na sejmu Dom Plus vseh pet dni potekajo brezplačna svetovanja in predavanja.

Obiskovalci na razstavnih prostorih dobijo pregled nad ponudbo, na brezplačnem svetovanju krajinskih arhitektov, finančnikov, gradbenih fizikov in ostalih strokovnjakov pa odgovore na svoja konkretna vprašanja.

Rdeča nit letošnjega programa je usmerjena v celovito prenovo večstanovanjskih stavb – od zbiranja idej do končne realizacije projekta.

Program že leta pripravljata Gradbeni inštitut ZRMK in Mreža ENSVET.

Društvo lesarjev Slovenije s partnerji pa organizira v četrtek posvet in okroglo mizo o Izzivih v lesarstvu.

Na sejmu Ambient Gospodarsko razstavišče že vrsto let aktivno razvija projekte, ki spodbujajo rast in razvoj pohištvene industrije ter oblikovanja pri nas.

Tako smo letos pripravili že 8. razstavo in borzo Top ideje, na kateri kar 24 mladih ustvarjalcev predstavlja oblikovalske ideje, kar je največ doslej.

Pokrovitelja projekta sta Mömax in Lesnina XXL.

Pred tremi leti smo uvedli še brezplačno arhitekturno svetovanje Top arhitekt in  Posebnega gosta Ambienta. To je letos podjetje Miniforms iz Italije.

Že dvanajst let pa Gospodarsko razstavišče po izboru posebne komisije za oblikovalske presežke med razstavljenimi eksponati podeljuje nagrade Top 5, ki si jih je mogoče ogledati na posebni razstavi.

Prepričani smo, da s svojo sejemsko strategijo prispevamo veliko več kot le pregled nad ponudbo razstavljavcev.

S ponosom lahko ugotovimo, da nam je z omenjenimi projekti, okroglimi mizami, strokovnimi predavanji ter bogatim sejemskim katalogom uspelo povezati oblikovalsko stroko, gospodarstvo in najširšo javnost, to je naše obiskovalce oziroma končne potrošnike.

Prav njim pa želimo tudi letos sejemske vsebine približati še s posebno znižano vstopnico, to je Happy Hour.

Vabljeni ste tudi, da si ogledate razstave RETROspekcije, to je poljsko oblikovanje na začetku 21. stoletja in Pohištvo ter opremo iz druge roke Centra ponovne uporabe Ljubljana.

Raznolikost v zgradbi lesa pa predstavlja Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Na Mestni ploščadi pa so na ogled lesene samozadostne enote za začasno bivanje podjetja Permiz ter gradbeni in bivanjski produkti podjetja Žurbi team.

Torej, pod sloganom, vse za dom !

Na koncu bi se zahvalil vsem, ki opremljate, vgrajujete ter  svetujete z nami, da povezujete ponudbo sejmov v živ organizem, ki prispeva h gospodarski rasti in razvoju podjetij iz teh panog.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

In na snidenje čez leto dni.

Hvala.

Mag. Iztok Bricl
Direktor Gospodarskega razstavišča

Spoštovani gostje, g. magister Iztok Bricl, g. Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, cenjeni predstavniki  diplomatskega zbora,  gospe in gospodje.

Danes bo organizator sejma Ambient  že dvanajstič podelil nagrade petim najbolje oblikovanim izdelkom, ki jih je izbrala mednarodna žirija sejma  Ambient 2017. 

Če pogledamo nazaj, lahko ugotovimo, da sejem Ambient nesporno izboljšuje in  utrjuje svojo pomembno vlogo in podobo predstavitve aktualnega razvoja in produkcije elementov bivanjskega okolja v  prostoru med  Milanom in Dunajem.

Mnenja sem, da je del te uspešne poti, ki se je kljub preteklemu svetovnemu kriznemu obdobju vztrajno vzpenjala, treba pripisati  odločitvi organizatorja, da v svojo sejemsko strategijo in delovanje močneje preplete z oblikovanjem.  

Nagrada Pet najboljših - TOP FIVE skuša izluščiti tisto najboljše, kar so oblikovalci in izdelovalci ustvarili in predstavili na sejmu Ambient.  Mednarodna žirija  izbira na osnovi uveljavljenih kriterijev, ki opredeljujejo dobro oblikovanje – inovativnost, funkcionalnost, ekologija,  če naštejem le tiste najpomembnejše.

Borzo oblikovanja – TOP IDEJE, kjer sta tudi letos glavna podpornika Lesnina in Momax, so  mladi oblikovalci  prepoznali kot odlično priložnost za predstavitev svojih idej in možnost vstopa na trg.  Arhitekturna svetovalnica – TOP ARHITEKT – je nedvomno priljubljena in koristna za obiskovalce sejma, saj jim s  strokovnimi nasveti pomaga pri urejanju njihovega bivalnega okolja in spodbuja širši pomen kulture bivanja.

Posebni gost sejma – letos je to italijansko podjetje MINIFORMS, ki se predstavlja s svojimi posebnimi izdelki in oblikovalci, omogoča neposreden vpogled in soočenje s tekočo produkcijo pohištva svetovno uspešnega podjetja,  saj njihove izdelke najdete praktično na  vseh kontinentih.

Postopoma so se s  temi aktivnostmi in nagradami, borzo idej , okroglimi mizami in strokovnimii predavanji  pletle vedno močnejše  vezi in sodelovanje med oblikovalsko stroko, gospodarstvom in seveda končnim uporabnikom.

V  prihodnosti bo oblikovanje imelo še pomembnejšo vlogo, saj   njegova raziskovalno razvojno naravnana aktivnost išče vedno nove rešitve in probleme ter nanje skuša odgovoriti s konkretnimi in inovativnimi rešitvami izdelkov, ki  namensko tvorijo, gradijo in vplivajo na  naše okolje – AMBIENT. Tako ustvarjajo novo, boljšo kvaliteto našega prostora, počutja in udobja ter nenazadnje  spreminjajo tudi nas same.

Tudi Evropska unija v svojih dokumentih prepoznava oblikovanje kot ključen povezovalni element kulturnih, družbenih, ekonomskih, tehnoloških in znanstvenih dejavnikov.  Oblikovanje velja za bistveni temelj razvoja kreativnih ekonomij s poudarkom na inovacijah.

Oblikovanje je gonilna moč v iskanju in razvoju novih inovativnih proizvodov in storitev, ki  je v svojem delovanju razpeto med raziskovalno razvojnimi procesi gospodarstva in trženja, vendar je osredotočeno na končnega uporabnika. Vloga oblikovanja je nujna pri razvoju  novih visoko kakovostnih konkurenčnih proizvodov in storitev , kar se pozitivno izraža v gospodarskem in družbenem uspehu vsake družbe in nenazadnje  tudi v delovanju in poslanstvu sejma AMBIENT.

Prof. Vladimr Pezdirc, član komisije in idejni oče projekta Top 10 / Top 5

Novice

01.12.2020

GR STUDIO 20.20

So tudi vas razmere, povezane z epidemijo, že spravile tako rekoč v »šah-mat« pozicijo? Kot da očitno ni dovolj, da rešujete svoje poslovne projekte
Preberi več >>
03.11.2020

Ambient Ljubljana in Dom+ 2020 odpovedana

Obveščamo vas, da zaradi vladnih ukrepov oziroma razmer glede naraščajoče epidemije Covid-19 odpovedujemo ...
Preberi več >>
23.07.2020

POZOR – Te dni kroži lažna pošta

Ste morda tudi vi med tistimi našimi razstavljavci preteklih sejmov ali pa smo vas ob tej ali oni priložnosti že kontaktirali v imenu Gospodarskega razstavišča? POZOR!
Preberi več >>
Arhiv novic »