Sejma odprta, nagrade 27. Ambienta Ljubljana podeljene - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Sejma odprta, nagrade 27. Ambienta Ljubljana podeljene

9. 11. 2016

Danes ob 13.00 uri so  na Gospodarskem razstavišču uradno odprli vrata sejmov Ambient Ljubljana in Dom Plus. Kot je v navadi, so podelili tudi nagrade in priznanja  letošnjega sejma pohištva. Največje priznanje Najboljši med TOP 5 – med nagradami za izdelke, ki jih v imenu Gospodarskega razstavišča izbere posebna komisija  (Janez Koželj, Vladimir Pezdirc, Marjan Orešić in Marko Marangone) – gre letos v roke podjetju Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p., za pohištvo SISTEM 2016, oblikovalca Julijan Krapež in Aleš Potočnik, konstruktor Jure Bence. 

Komisija je v utemeljitvi zapisala: »Pohištvo ureja celostni koncept bivanja in pri tem vključuje nove tehnološke rešitve, ki ob perfektni izdelavi in izvrstnih materialih ustvarijo dom.«

Sejem je uradno odprl mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. Kot je dejal, »Slovenija že tretje leto zapored beleži za evropske razmere krepko gospodarsko rast. V letošnjem in za naslednje leto pričakujemo, da naj bi se ta gibala okoli 2,3 %. A pri tem je treba opozoriti, da je takšna rast še vedno preskromna, da bi z njo ujeli razvitejše države, pa čeprav te dosegajo nižjo gospodarsko rast. … Res je, da slovensko gospodarstvo še nikoli ni poslovalo tako dobro kot danes. Bistveno manj zadolžena podjetja kot pred krizo izvozijo bistveno več, ustvarjajo višjo dodano vrednost in ustvarjajo najboljše poslovne rezultate v zgodovini. Odlični rezultati gospodarstva so predvsem delo izvoznikov kot vitalnega dela gospodarstva. Izvoz se je tako glede na leto 2008 povečal za 15 %.
Tudi sektor, ki se ukvarja s proizvodnjo hiš in opreme, in se predstavlja v okviru tokratne sejemske prireditve pod skupnim sloganom Vse za dom!, je pridobil na izvozni konkurenčnosti. Okoli 32 tisoč zaposlenih tega segmenta je v letu 2015 ustvarilo 820 mio EUR dodane vrednosti, kar je 10 % več kot leto prej. Delež prodaje na tujih trgih znaša že skoraj petino - še enkrat več kot pred krizo.« Manj naklonjen pa je bil do razmer na domačem trgu, kjer še ni resnih reform na področju davkov, javnega sektorja, trga dela, zdravstva in pokojninskega sistema, tudi ne jasne gospodarske strategije. 

Mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, je predstavil zasnovo in program obeh sejmov, na katerih se skupaj predstavlja 182 podjetij iz 17 držav. Med drugim je povedal,  da je njuna ponudba namenjena vsem tistim, ki se na različnih ravneh odločajo bodisi za prenovo ali opremljanje svojih bivalnih prostorov. »Na sejmih se predstavljajo zastopniki tujih podjetij, največji poudarek pa je na podjetjih, ki razstavljajo slovenske proizvode, narejene na osnovi domačega znanja slovenskih oblikovalcev in inženirjev. Veseli smo, da sejma napovedujeta nov zamah lesno predelovalne in pohištvene industrije, ki bo v prihodnje zagotovo postala spet pomembna panoga našega gospodarstva.«         


  • Nagrade in priznanja 27. sejma Ambient >>
  • Prejšnja sporočila za javnost >>
  • Spletni katalog sejma >>
  • Fotografije nagrajenih izdelkov >>

Novice

31.05.2023

Mladi arhitekti, izkoristite priložnost!

MLADI ARHITEKTI POZOR! Pridružite se nam na Sejmu Ambient in Dom plus!
Preberi več >>
26.04.2023

Prijave za Sejem Ambient in Dom plus 2023 odprte!

Sejem Ambient in Dom plus 2023 bo potekal od 8. do 12. novembra 2023
Preberi več >>
10.10.2022

Sejma uspešno izpeljana

31. Ambient Ljubljana in 5. Dom Plus sta uspešno za nami!
Preberi več >>
Arhiv novic »