Čez teden dni Ambient in sejem Dom Plus na Gospodarskem razstavišču - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Čez teden dni Ambient in sejem Dom Plus na Gospodarskem razstavišču

2. 11. 2016

AMBIENT LJUBLJANA – sejem pohištva in SEJEM DOM +

Gospodarsko razstavišče, 9.-13 november 2016

Ljubljana, 2. 11. 2016 – V sredo odpiramo na Gospodarskemu razstavišču (GR) vrata  sejmu pohištva in notranje opreme Ambient Ljubljana, ki smo mu dodali jesensko različico našega največjega sejma Dom. Od 9. do 13. novembra bosta torej na GR potekala dva sejma, ki ju bo mogoče obiskati z eno vstopnico, ne nazadnje tudi zato, ker se njuni vsebini dopolnjujeta. Ambient Ljubljana  predstavlja ponudbo pohištva in notranje opreme, Dom Plus pa stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko in montažne hiše. Na obeh sejmih skupaj sodeluje 182 podjetij iz 17 držav. Pet novembrskih dni na GR torej opremljamo, vgrajujemo in svetujemo. 


Na slovesnem odprtju sejmov 9. novembra ob 13. uri v dvorani Urška bodo po izboru posebnih komisij podeljene tudi nagrade 27. Ambienta Ljubljana, med njimi za Pet najboljših in zmagovalca med njimi, ki jih že tradicionalno za najboljše kreacije sejma podeljuje Gospodarsko razstavišče. Nagrajene eksponate si bo mogoče ogledati na posebni razstavi v dvorani Kocka. 

Dogodek je namenjen vsem tistim, ki se na različnih ravneh odločajo bodisi za prenovo ali opremljanje svojih bivalnih enot, poslovnih ali zasebnih. Na sejmu pohištva pa so dobrodošli predvsem ljubitelji dizajna, da si ogledajo, kaj je pri nas na tem področju novega. Lanski uspešni novosti Posebni gost Ambienta in brezplačno arhitekturno svetovanje Top Arhitekt sta poleg Top idej – že 7. razstave in borze mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev tudi tokrat v ospredju. Top ideje sta znotraj skupine XXXLutz finančno podprla mömax in Lesnina, ki bosta tistim najboljšim, ki jih bo izbrala strokovna komisija, omogočila, da svoje izdelke razstavijo v njunih prodajnih salonih. 

Letošnji Posebni gost Ambienta je podjetje Calligaris – eden vodilnih proizvajalcev miz, stolov in komod, pohištva za jedilnice in dnevne sobe, dodatkov za dom in dekoracije na svetu, ki poudarja funkcionalnost in lep dizajn v kombinaciji z različnimi materiali in obdelavami.  

Že nekajletna razstavljavca ljubljanskega pohištvenega sejma – ICE Ljubljana – Oddelek Veleposlaništva Republike Italije za gospodarsko promocijo in Veleposlaništvo Republike Poljske sodelujeta tudi letos z razstavama sodobnega industrijskega oblikovanja, prvi pa tudi z okroglo mizo in uglednimi sogovorniki z naslovom Oblikovalska industrija

Na sejmu se predstavlja tudi Snaga Ljubljana z razstavo upcikliranega uporabnega pohištva. Na Mestni ploščadi je na ogled razstava Betonski izdelki – predstavitev gradbenih in bivanjskih produktov podjetja Žurbi team d.o.o.

Omeniti velja še predavanje o pozitivni izkušnji Konzorcija slovenskih pohištvenikov prek Magnet Designa v Zalivskih državah.


BREZPLAČNO SVETOVANJE

Razstavna programa obeh sejmov povezuje slogan Vse za dom!. Rdeča nit obeh sejmov pa je tudi bogat svetovalni program: na Ambientu je na voljo brezplačno 30-minutno arhitekturno svetovanje – v arhitekturni svetovalnici TOP ARHITEKT svetujejo strokovnjaki iz studiev Notranja-oprema.net, Studio Aino in studia Mojce Berhtold in Marjete Fortuna Lamovšek. Zaželeno je, da zainteresirani prinesejo s seboj na papirju ali pa na USB ključu načrte, skice, fotografije. Prijave so možne na vsako polno uro in jih sprejemamo po sistemu prvi pride, prvi melje do zapolnitve mest. Termin si je mogoče rezervirati prek spletnih strani.

Vse dni sejma sejmov pa potekajo tudi brezplačna svetovanja neodvisnih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in ENSVET – Eko sklada.

GI ZRMK
Stebrna dvorana
Vsak dan od 11. do 14. ure ter od 15. do 18. ure

Koristni nasveti strokovnjakov so v pomoč pri odločitvah pri gradnji in prenovi stavb ter postopkih za pridobitev dovoljenje za gradnjo. Vsak dan so na voljo nasveti izkušenih arhitektov, krajinskih arhitektov, gradbenih fizikov, strokovnjakov s področja ogrevanja in hlajenja in s področja gradnje v pasivnem ali skoraj nič-energijskem standardu. Nanje so vabljeni javni in zasebni investitorji, upravniki, predstavniki lokalnih skupnosti, državnih organov, zavarovalnic, bank, investicijskih skladov, stanovskih združenj, strokovnjaki in ostali zainteresirani, ki načrtujejo, nameravajo graditi ali prenoviti hišo oz. večstanovanjsko stavbo ter iščejo rešitve za zunanjo ureditev. 
Vsak dan od 11. do 14. ure ter od 15. do 18. ure potekajo neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve v zvezi s trajnostno gradnjo, trajnostnim ogrevanjem, bivalnim okoljem in sistemi gradnje. Zainteresirani se lahko seznanijo o najnovejših trendih in smernicah pri gradnji in prenovi stavb. Zanimiva so predavanja o gradnji in prenovi v skoraj nič-energijskem standardu, zakaj je smiselno optimizirati hišo že v fazi projektiranja, o gradnji trajnostne hiše, trajnostnem ogrevanju, celoviti prenovi stavb kulturne dediščine, prenovi in delitvi stroškov za ogrevanje v večstanovanjskih hišah, vzrokih za nastanek plesni in kako jo odpravimo, kdaj je smiselna uporaba termografije in preskus zrakotesnosti, ali je smiselna sanacija starejše hiše in kakšni so pristopi pri sanaciji, kakšna naj bo toplotna zaščita stavbnega ovoja in kakšno stavbno pohištvo izbrati in kako ga vgraditi. 
Podrobnejši program  je objavljen na spletni strani sejmov Ambient in Dom +: www.ambientljubljana.siwww.sejemdom.plus.
Neodvisna strokovna predavanja, samodejne predstavitve in nasveti: neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve v zvezi s trajnostno gradnjo, trajnostnim ogrevanjem, bivalnim okoljem in sistemi gradnje.

ENSVET – Eko sklad
Dvorana Povodni mož


RAZSTAVE:

TOP IDEJE
Dvorana Kocka A 2

7. razstava in borza mladih, še neuveljavljenih arhitektov in oblikovalcev. Svoje ideje predstavljajo kot posamezniki, skupine ali kot pravkar ustanovljeni samostojni podjetniki. To rekordno število sodelujočih udeležencev govori v prid temu, da so mladi ljudje ustvarjalni, nadarjeni, in kar je najbolj bistveno, motivirani za delo in si želijo poslovnih uspehov. Prav na tej zadnji postavki naša ekipa prepoznava in išče svojo vlogo, zato vsako leto poleg brezplačnega razstavnega prostora poskrbimo tudi za primerno medijsko prepoznavnost dogodka in ustvarjalcev.

TOP 5 - razstava nagrajenih oblikovalskih presežkov pohištvenega sejma Ambient Ljubljana 2016
Dvorana Kocka A 2

Izkušnja italijanskega oblikovanja  
Dvorana Kocka A 2
Organizator: ICE Ljubljana

Na ogled so izbrani pohištveni izdelki, dodatki za dom in fitnes oprema italijanskih blagovnih znamk Baxter, v prodaji v salonu Novae – Nova Showroom, Technogym, tekalne steze in oprema, v prodaji pri ProWellnessu, ter Bespoke in Talent, ki jih zastopa Enjoy Italy. Osebje Italijanske agencije za gospodarsko promocijo in podjetja MŽ Consulting & Fairs vas bo sprejelo, vodilo ter vam bilo v pomoč.

Razstava Sedenje po poljsko
Dvorana Kocka A 2
Organizator: Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani

Razstava "Sedenje po poljsko", ki je bila predstavljena v Vroclavu v okviru Evropske prestolnice kulture, je izbor 90 sedežev poljskih oblikovalcev, ki so izdelke ustvarili za poljska podjetja v letih 1941-2014. Na sejmu pohištva Ambient Ljubljana so na ogled najzanimivejši predmeti poljskih producentov. Veliko razstavljenih projektov je postalo simbol svojega časa. Prejeli so razna mednarodna priznanja, med drugim oskarja v svetu pohištva – nagrado Red Dot, ki jo je samo leta 2014 prejelo kar 12 poljskih oblikovalcev.

Upciklirano pohištvo v RCERO Ljubljana
Levi prizidek Avle
Organizator: Snaga Ljubljana

Del notranje opreme upravne stavbe Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana sestavljajo ponovno uporabljeni materiali in izdelki, ki so jim umetniki in rokodelci spremenili namembnost. Z upcikliranim in uporabnim pohištvom so v Snagi Ljubljana na inovativen način pokazali, da s kreativno ponovno uporabo, popravilom in recikliranjem izdelkom podaljšujejo življenjsko dobo in podpirajo trajnosten odnos do stvari.

Razstava Betonski izdelki
Mestna ploščad
Predstavitev gradbenih in bivanjskih produktov podjetja Žurbi team d.o.o.
Razstavo je postavil Matjaž Poredoš, industrijski oblikovalec

STROKOVNI PROGRAM

Vse dni sejma, Stebrna dvorana
Poskusi z lesom: Izklesani
Organizator: Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete, UL, Javna agencija SPIRIT Slovenija

Torek, 8. 11. 2016 ob 18.00, dvorana Urška 
Podelitev 2. Nacionalne nagrade za naj leseno gradnjo 2016 
Organizator: SPIRIT Slovenija

Četrtek, 10. 11. 2016 ob 11.00, dvorana Urška 
Predavanje: Uspeh slovenskih pohištvenikov prek Magnet designa v Zalivskih državah
Direktor Magnet designa, Robert Klun, u.d.i.a., bo predstavil projekte v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih, pri katerih sodeluje njegovo podjetje. Podjetje Magnet design namreč v sodelovanju z slovenskimi podjetji Kolpa, Gonzaga, Marles, Forma svetila, Mineral opremlja več hotelov v teh državah. 
Predavatelj bo predstavil poslovno kulturo držav v Zalivu ter načine, kako se v njih pridobi posel. Predavanje bo izjemno zanimivo za slovenske pohištvenike, ki se morajo v sedanjih razmerah usmeriti tudi v izvoz.  

Četrtek, 10. 11. 2016 ob 13.00, dvorana Urška 
Posvet: »Odslužen les – priložnosti in izzivi« 
Organizatorji: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – Direktorat za lesarstvo, Društvo inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, Lesarski grozd, Univerza na Primorskem in podjetje M Sora

Les je edina naravno obnovljiva surovina, ki jo imamo v Sloveniji v izobilju. V Evropi se trenutno  soočamo s presežki lesa. V bližnji prihodnosti, predvidoma od 2020. do 2050. leta, pa bo po napovedih strokovnjakov Evropske zveze papirničarjev CEPI (Confederation of European Paper Industries) lesa začelo primanjkovati. Pri lesu lahko dosežemo dve ali tri stopnje uporabe: najprej ga uporabimo kot žagan les, drugič v reciklirnem procesu za proizvodnjo plošč in papirja in na koncu za pridobivanje energije. Poleg energije odslužen les postaja vedno bolj pomemben vir surovin za proizvodnjo novih materialov in kemikalij. Iz lesa lahko pridobimo številne kemijske spojine, ki jih konvencionalno pridobivamo iz nafte. V kaskadni rabi lesa, pridobivanju energije in pri proizvodnji bio kemikalij je potrebno vedeti kakšen les vstopa v nov uporabnostni cikel. Za dobro kakovost končnih izdelkov je zelo pomembno, da se za proizvodnjo uporablja čist odslužen les, oziroma da je znano katera onesnažila se lahko pojavijo v tej surovini. 

Celotni omenjeni tematiki bomo posvetili tudi posvet v okviru obsejemskih dejavnostih na sejmu Ambient 2016. 

Petek, 11. 11. 2016 ob 11.00, dvorana Urška 
Okrogla miza z naslovom »Oblikovalska industrija« 
Organizator: Italijanska agencija za gospodarsko promocijo, oddelek Veleposlaništva Italije,
Italijanski inštitut za kulturo in MŽ Consulting & Fairs, Predstavništvo Fiera Milano za področje Alpe-Jadran

Pozdravni nagovori: Elisa Scelsa, direktorica Italijanske agencije za gospodarsko promocijo, mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, Nj. Eksc. Paolo Trichilo, veleposlanik Italije v Sloveniji.

Gostje okrogle mize: Odo Fioravanti, italijanski oblikovalec, Odo Fioravanti Design Studio; Jure Miklavc, ustanovitelj Studia Miklavc, profesor in predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje na ALUO; Matjaž Žigon, vodja Predstavništva Fiera Milano za področje Alpe-Jadran, in Marzia Guida, Fiera Milano Buyer Manager – Bu Lifestyle, za HOMI.

Moderatorka: Nada Vodušek

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.
Udeležba na okrogli mizi je brezplačna ob predhodni prijavi na elektronski naslov lubiana@ice.itVstopnice in odpiralni čas

1 vstopnica = 2 sejma (Ambient Ljubljana in Dom+)
Happy Hour - 5 EUR
Od srede do petka med 12. in 16. uro
Sobota in nedelja od 16. do zaprtja

Redna vstopnica (odrasli): 9 EUR
Vstopnica s popustom (otroci od 7. do 15. leta brez spremstva staršev, dijaki, študentje, upokojenci): 7 EUR
Otroci do 17. leta v spremstvu staršev, invalidi na vozičkih s spremljevalcem: brezplačen vstop

Vsak obiskovalec ob nakupu vstopnice na blagajni GR prejme sejemski katalog.
Ob nakupu vstopnice s popustom se prosim izkažite z ustreznim dokumentom (študentska izkaznica, pokojninski odrezek ipd.).

Odpiralni čas
od srede do sobote: od 10.00 do 19.00
nedelja: od 10.00 do 18.00

Vabljeni, da se na sejem akreditirate, ga obiščete in o njem poročate. Za vse podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.FOTOGALERIJA

Novice

31.05.2023

Mladi arhitekti, izkoristite priložnost!

MLADI ARHITEKTI POZOR! Pridružite se nam na Sejmu Ambient in Dom plus!
Preberi več >>
26.04.2023

Prijave za Sejem Ambient in Dom plus 2023 odprte!

Sejem Ambient in Dom plus 2023 bo potekal od 8. do 12. novembra 2023
Preberi več >>
10.10.2022

Sejma uspešno izpeljana

31. Ambient Ljubljana in 5. Dom Plus sta uspešno za nami!
Preberi več >>
Arhiv novic »