Ambient Ljubljana se odpre jutri - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Ambient Ljubljana se odpre jutri

30. 9. 2013
Ambient Ljubljana – sejem pohištva 

1.–6. oktober 2013, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana 

Jutri odpira vrata na Gospodarskem razstavišču 24. Ambient Ljubljana – sejem pohištva. Na največji razstavi notranje opreme z zadnjimi trendi v regiji med Milanom in Dunajem se od torka,1., pa do nedelje, 6. oktobra, predstavlja 209 podjetij iz 21 držav. Častni pokrovitelj sejma je Italijanski inštitut za zunanjo trgovino – Agencija ICE – Oddelek Veleposlaništva Republike Italije za gospodarsko promocijo. 

Sejem bo jutri ob 14.00 uri uradno odprl Janko Veber, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije. Na slovesni otvoritvi pa bodo že tradicionalno podelili nagrade in priznanja. Gospodarsko razstavišče podeljuje nagrade Deset najboljših – Top 10 in Najboljši med njimi za izdelke in sistemske rešitve, ki najbolj združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma likovno kakovostjo. Nagradili bodo še tri najlepše razstavne prostore ter največje dosežke na področju oblikovanja mladih. 

Poseben poudarek je tokrat namenjen italijanskemu oblikovanju: prvi dan z okroglo mizo Izkušnja Italijanskega oblikovanja z uglednim oblikovalcem in arhitektom Simonom Michelijem ter s posebno razstavo znanih italijanskih blagovnih znamk s področja oblikovanja vse dni sejma. 

Razstavne programe, na katerih se predstavljajo vse vrste pohištva, svetila, dekorativne tkanine, razni dodatki idr., kot dodana vrednost dopolnjujejo tematske razstave. Združenje lesne in predelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije pa je skupaj s partnerji pripravilo strokovna srečanja. 


Kot je dejala Alessandra Rainaldi, direktorica Italijanskega inštituta za zunanjo trgovino - Agencija ICE, želijo z dogodkom »predstaviti nove meje italijanskega oblikovanja, ki s svojim neizbrisnim genskim zapisom združuje ustvarjalnost in genialnosti svojih arhitektov in oblikovalcev z obrtniškim znanjem in inovativnim raziskovanjem italijanskih podjetij. Dogodek je organiziran v sklopu Italijanskega festivala 2013, ki v Sloveniji promovira italijanske blagovne znamke Made in Italy, namen pa je okrepiti podobo italijanskega oblikovanja, ki je v slovenski javnosti že zelo cenjeno.« 


Razstava italijanskega dizajna Made in Italy 

Na ogled so nekateri pohištveni izdelki italijanskih blagovnih znamk, kot npr. Emu, Foscarini, Infiniti by Omp Group, Kartell, Molteni, Moroso, Poliform, Prandina, ki so že v prodaji v glavnih pohištvenih salonih v Ljubljani, in znamk Adrenalina, SchönhuberFranchi, Valsecchi, ki se na slovenskem trgu predstavljajo premierno. 


Okrogla miza Izkušnja italijanskega oblikovanja 

Torek 1. oktobra 2013, ob 17.00 uri, dvorana Urška 

Gost okrogle mize je Simone Micheli, toskanski arhitekt in notranji oblikovalec, ki se je v svetu uveljavil s številnimi priznanji. Simone Micheli ima bogate izkušnje, oblikoval je za pomembne italijanske blagovne znamke s področja notranje opreme. Njegovo delo obsega obsežen portfolio projektov notranjega in projektnega oblikovanja ter wellness centrov po Evropi in svetu. 


Mladi, umetnost in oblikovanje 


Gospodarsko razstavišče z borzo oblikovanja mladih – Top ideje, ki letos poteka že četrtič, pomembno prispeva k uveljavljanju oblikovalske stroke v razvojne in proizvodne strukture gospodarstva pri nas. Mladim oblikovalcem omogoča javno predstavitev njihovega dela, vsem udeležencem sejma pa nujen dialog med oblikovalsko stroko, slovenskimi in tujimi proizvajalci elementov bivanjske kulture ter končnim uporabnikom – kupcem. 

Njim je namenjena tudi ponudba iz trgovine mladih, perspektivnih umetnikov SiTi ARTstore. Ekipa SiTi ARTstore predstavlja na sejmu ožji izbor avtorjev s področij notranje opreme doma ali poslovnih prostorov, slikarska in kiparska dela, unikatno okrasno keramiko in inovativno kartonasto pohištvo. 

Prenovimo in osvežimo stanovanje v bloku, je naslov letošnjega 6. Arhitekturnega dialoga - arhitekturnega svetovanja, ki na podlagi v naprej pripravljenih rešitev poteka v sodelovanju s študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, Delove priloge Deloindom ter Gospodarskega razstavišča. 


Razstave 24. Ambienta Ljubljana 

Okuse, trende in kombinacije na razstavah, kjer se srečujejo preteklost, večna klasika in zadnji kreativni trendi, je mogoče primerjati na razstavah: 

  • Razstava italijanskega dizajna Made in Italy

  • Deset najboljših ( Top 10 ) – razstava nagrajenih izdelkov, ki jih izbere posebna mednarodna komisija in se lahko pohvalijo s posebnimi oblikovalskimi dosežki na področju funkcionalne, tehnološke ter likovne kakovosti

  • Top ideje – borza oblikovanja – razstava domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev

  • Niko Kralj – pohištvo iz teaka Vpogled v slovensko oblikovanje pohištva v prvih dveh tretjinah 20. stoletja – razstava slovenskega pohištva, med njimi Jožeta Plečnika, Viktorja Naglasa, Nika Kralja idr., v sodelovanju z Oddelkom za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije in Društvom oblikovalcev Slovenije

  • Les je nenadomestljiva dobrina človeštva

  • Razstava Oddelka za lesarstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani


Strokovna srečanja 

  • Možnosti izboljšav na področju sledljivosti lesa in varnosti pri delu , strokovno predavanje
Dvorana Urška, sreda, 2. oktober 2013 ob 10.30 uri 
Organizator: Društvo inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana 

  • Okrepitev razvojnih dejavnosti je pogoj za izhod iz krize , konferenca
Dvorana Urška, sreda, 2. oktober 2013 ob 12.00 uri
Organizator: Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS s partnerji 

  • 3. Razvojni dan gozdno-lesnega sektorja, konferenca
Dvorana Urška, četrtek, 3. oktobra 2013 ob 10.30 uri 
 Organizator: Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS s partnerji 


Redna vstopnica znaša devet evrov. Vsak obiskovalec ob nakupu vstopnice prejme sejemski katalog, ki ni le vodnik po sejmu, pač pa zanimivo branje. 


Sejem je odprt: 

od torka do sobote: od 10.00 do 20.00 ure 

nedelja: od 10.00 do 18.00 ure 

Novice

08.11.2021

Sejma Ambient Ljubljana in Dom plus odpovedana

Ker je od 8. 11. 2021 v veljavi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 174/2021) ...
Preberi več >>
07.11.2021

Top ideje so TOP!

Mlado inovativno slovensko oblikovanje z razstavo in borzo Top ideje naj bo tudi za vas top ideja o tem, kaj je »in« – kateri materiali, oblike, kombinacije, ambienti …
Preberi več >>
07.11.2021

Za obiskovalce brezplačna svetovanja strokovnjakov

Vse sejemski dni od 11. do 18. ure vas z nasveti glede gradnje in prenove hiše ali stanovanja pričakujejo neodvisni strokovnjaki. Kaj morate vedeti o gradnji nič-energijske hiše ...
Preberi več >>
Arhiv novic »