SI
Show menu

Ambient Ljubljana - mednarodna razstava pohištva odpira vrata!

6. 11. 2012
Sejem, največji te vrste od Milana do Dunaja, na katerem se predstavlja 246 podjetij in 24 držav, je danes ob 12.00 uri uradno odprl dr. Danilo Türk, predsednik države. Na otvoritvi so podelili nagrade za oblikovalske dosežke tega sejma, Deset najboljših, in zmagovalca med njimi. To je podjetje Rimarket d.o.o. za leseni otroški stol Froc, oblikovalcev iz oblikovalske agencije Gigodesign.

Častni pokrovitelj sejma je Veleposlaništvo Finske v Ljubljani, ki se na sejmu v letu, ko so Helsinki svetovna prestolnica oblikovanja, predstavlja s finskim dizajnom. Kot je poudaril Pekka Metso, finski veleposlanik: »Zelo smo ponosni, da imamo priložnost predstaviti nekatere finske oblikovalske proizvajalce ter skupaj s sodobnim slovenskim oblikovanjem povedati svojo zgodbo … Osnovna ideja in cilj sta, da bi bile stvari funkcionalne za vse. Oblikovanje je orodje za inovacije, s katerimi bi zadovoljili posebne zahteve sodobnega življenja.«

23. sejem Ambient Ljubljana postavlja v ospredju pomembnost oblikovanja in s tematskimi razstavami ter nagradami promovira oblikovalsko stroko oziroma izpostavlja njene rezultate. V okviru sejma se odvijajo strokovna srečanja, med njimi okrogla mizo, ki razkriva razumevanje oblikovanja v luči družbene, kulturne, znanstvene in gospodarske situacije. Razprava odpira diskurz o razumevanju oblikovanja, o njegovi vlogi in pomenu v družbi, o njegovem mestu v prihodnosti.

Gospodarsko razstavišče letos že sedmič podeljuje nagrade Deset najboljših TOP TEN za izdelke ali sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Izdelke je izbrala mednarodna komisija v sestavi: Doris Köfer, Avstrija, Marco Marangone, Italija, Marijan Orešić, Hrvaška, Vladimir Pezdirc, Slovenija, Jure Miklavc, Slovenija in predsednik prof. Janez Koželj, Slovenija:

• NIK-LES d.o.o., za stol Frida 752, oblikovanje Odoardo Fioravanti
    • Pirnar Roman s.p., za vhodna vrata Pure 609, oblikovanje Ernest Bevc in Roman Pirnar
    • Mizarstvo Amek, za TV omarico Tramek, oblikovanje Dejan Kos
    • Ambienti DC d.o.o., za plinsko kuhalno ploščo Scholtes, oblikovanje Scholtes
    • Ambienti DC d.o.o., za pečico iChef+ GO896X Gorenje+, oblikovanje Gorenje Design Studio
    • Pohištvo Potočnik s.p., za Omaro za gurmane, oblikovanje Julijan Krapež
    • Pohištvo Potočnik s.p., za kuhinjo Kamen in les, oblikovanje Julijan Krapež
    • Postelja d.o.o., za posteljni sistem Krka, oblikovanje Tomo Bonač
    • Rimarket d.o.o., za leseni otroški stol Froc, oblikovanje Gigodesign
    • TEM Čatež d.o.o., za stikalo Touch, oblikovanje Borut Dvornik

Na 23. sejmu Ambient Ljubljana si je mogoče ogledati razstave:

• Deset najboljših (Top 10)
razstava nagrajenih izdelkov, ki se lahko pohvalijo s posebnimi oblikovalskimi dosežki na področju funkcionalne, tehnološke ter likovne kakovosti
    • Top ideje – borza oblikovanja
razstava domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev
    • Razstava Must have from Poland
razstava izdelkov, izbranih na natečaju Festivala oblikovanja v Lodžu, v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske
    • Stoli Nika Kralja
razstava stolov Rex ter drugega pohištva oblikovalca Nika Kralja
    • Razstava Povezujemo oblikovanje in industrijo Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR)
razstava trinajstih novih proizvodov – prototipov študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Univerze v Ljubljani
    • Razstava Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete, Univerza v Ljubljani

Sejem spremljajo predavanja priznanih strokovnjakov s področja oblikovanja, med njimi:

• Luke Pearson in Ellen O'Hara, O industrijskem oblikovanju in poslovnih inkubatorjih za kreativne industrije v Veliki Britaniji
Sreda, 7. november 2012, ob 10.00 uri, dvorana Urška (predavanje poteka v organizaciji RRA LUR, Povezujemo oblikovanje in industrijo)
    • Razumevanje oblikovanja – okrogla miza
Petek, 9. november 2012, ob 10.00 uri, dvorana Urška, organizator: Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje na ALUO, Univerza v Ljubljani

V okviru sejma poteka organizirano varstvo za otroke, na programu so lutkovne predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Sejem je odprt:

od torka do sobote: od 10.00 do 20.00 ure
nedelja: od 10.00 do 18.00 ure

Redna vstopnica znaša 8,5 EUR. Vstopnice je mogoče kupiti tudi prek spletne prodaje. Vsak obiskovalec ob nakupu vstopnice na blagajni GR prejme sejemski katalog.

Obiskovalce vabimo, da parkirajo na P+R Dolgi most (celodnevno parkiranje je 1,2 EUR) ali P+R Stožice (celodnevno parkiranje je 2,4 EUR) in se z mestnim avtobusom LPP na sejem in nazaj zapeljejo brezplačno z vstopnico sejma AMBIENT. Vstopnice so veljavne samo na linijah 6, 20 in 13 za obiskovalce, ki nimajo urban.

Vabimo vas, da se akreditirate prek naše spletne strani in si tako prek elektronske pošte zagotovite potrebno kodirano vstopnico za vstop in delo na sejmu, lahko pa se akreditirate tudi na samem sejmu v Novinarskem središču v paviljonu Jurček, kjer prejmete vse aktualne informacije.