Sejem odprt, nagrade podeljene - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Sejem odprt, nagrade podeljene

8. 11. 2011

Ambient Ljubljana - sejem pohištva

Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 8.–13. 11. 2011

Danes dopoldne so se na Gospodarskem razstavišču s slovesno otvoritvijo tudi uradno odprla vrata 22. sejma pohištva Ambient LjubljanaTako kot vsako leto so podelili tudi nagrade in priznanja za najboljše kreativne dosežke s področja oblikovanja Najboljših deset – Top Ten in druge. Najvišje priznanje med deseterico je tokrat prejela stenska omara – regal iz masivnega lesa Istra oblikovalca Tonija Kancilje in proizvajalca Mitje Bolčič, Mizarstvo Bolčič.

Največjo mednarodno razstavo pohištva in notranje opreme v Sloveniji, na kateri se letos na 25.300 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavlja 297 podjetij iz 19 držav, je uradno odprl mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS. Pohištvo je označil kot eno izmed tistih dobrin, ki nas spremljajo celo življenje in nas celo sooblikujejo kot osebnost ter vplivajo na naše zdravje. »Sejem pohištva je najlepša priložnost, da se na enem mestu srečajo želje, ideje, znanje in razvoj, drznost, ustvarjalnost in inovativnost posameznikov in podjetij iz zelo različnih strokovnih okolij … Področje, kjer v Sloveniji vse bolj zaostajamo, je preslabo obvladovanje celovitega poslovnega procesa – od zasnove izdelka do njegovega marketinškega pozicioniranja, blagovne znamke, trženja, proizvodnje, nabave in financiranja. Prav pri proizvodih iz lesa, tudi pri pohištvu, je zadeva zelo pereča in jasno zaznavna.« Zadnje analize namreč kažejo, da nismo z gozdarsko dejavnostjo v zadnjih 10 letih dosegli enega odstotka BDP. Na področju lesno-predelovalne industrije smo celo izgubili 30.000 delovnih mest, je poudaril mag. Kavčič. »Za naše gospodarstvo je izjemnega pomena, da les predelamo doma do najvišje možne dodane vrednosti in ga, kot kakovosten končni izdelek, prodamo v tujini.«

Mednarodno komisijo Top 10, Deset najboljših – Doris Köfer, Avstrija, Marco Marangone, Italija, Marijan Orešić, Hrvaška, Vladimir Pezdirc, Slovenija, Jure Miklavc, Slovenija –, katere predsednik je prof. Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, so pri presojanju kakovosti oblikovanja razstavljenega pohištva vodila naslednja merila: enostavne, uporabnikom prijazne in do okolja odgovorne rešitve, čut za socialne, okoljske in funkcionalne probleme pri oblikovanju izdelkov, tehnološke in estetske novosti, katere nove možnosti izdelki odpirajo. »Izbrani uporabni predmeti izboljšujejo celo vrsto funkcionalnih problemov iz vsakdanjega življenja in jih odlikuje tudi skrb za čim popolnejšo in natančnejšo izvedbo. Najvišje priznanje je dala tistemu izdelku, ki ima največjo prepričevalno moč, ko daje jasno in nedvoumno sporočilo o tem, v katero smer se naj pohištvo razvija in kakšna je njegova prihodnost,« je utemeljil prof. Koželj.

»Najboljše oblikovani in izvedeni izdelek Istra – stenska omara iz masivnega lesa, dokazuje, da predstavlja les  za oblikovalca neizmeren vir navdiha. Les lahko uporabljamo v najrazličnejših kombinacijah in oblikah, organskih in geometričnih, pa venomer pridejo do izraza njegove naravne lastnosti. Les je oblikovalec uporabil tako, da je ostal živ, organski del narave, v katerem je ostal zapis življenja, v svoji neposredni in dosledno izpeljani uporabni obliki, brez nepotrebnih dodatkov in okrasja,« piše v obrazložitvi komisije Top 10.

Nagrade Deset najboljših (Top 10) so na 22. Ambientu Ljubljana – sejmu pohištva prejeli:

  • Donar d.o.o., za stol Sayl, katerega avtor je Yves Behar
  • Mizarstvo Bolčič, Mitja Bolčič s.p., za regal Istra, avtorja Tonija Kancilje
  • Mizarstvo Bolčič, Mitja Bolčič s.p., za mizo Privid, avtorja Tonija Kancilje
  • Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p., za kuhinjo Domino, avtorja Julijana Krapeža
  • SVEA lesna industrija, d.d., za kuhinjski program Morea, avtorja Darka Šurina
  • Maremico d.o.o., za vodno vzmetnico Aquaspring, avtorja Emila in Valentina Marinška
  • Kolpa d.d., Metlika, za izdelek Flat Form, avtorja Dejana Kosa
  • TEM Čatež d.o.o., za družino stikal Pure, avtorja Boruta Dvornika
  • Tapetništvo Novak, Robert Novak s.p., za konjiček Googy, avtorice Nine Mihovec
  • Brest pohištvo d.o.o., za multifunkcionalni program Altera, avtorja Mateja Veluščka

Multifunkcionalni program Altera iz podjetja Brest pohištvo d.o.o., oblikovalca Mateja Veluščka pa je tudi dobitnik Zlate plakete revije Naš dom za pohištvo slovenskega proizvajalca, s katerim je mogoče delno ali v celoti najbolj funkcionalno opremiti stanovanje:

»Multifunkcionalni program Altera navdušuje z izredno domišljenimi elementi, s katerimi je mogoče opremiti majhno stanovanje. Na prvi pogled preprosto oblikovana dnevna soba se z minimalno aktivnostjo transformira v domačo pisarno, spalnico ali jedilnico; pohištvo je modularno, elementi so prestavljivi in kompatibilni. Brest je razvil lastne dvižne mehanizme za dvigovanje mize in za spuščanje postelje, ki funkcionirajo elegantno in brez nepotrebne sile. Bistvo podeljevanja zlate plakete Našega doma so zadeli v polno,« so zapisali v obrazložitvi člani komisije revije Naš dom iz časopisno-založniškega podjetja Večer.

 

Na otvoritvi so podelili študentki arhitekture Manji Bergant še nagrado za najbolj inovativno arhitekturno rešitev stanovanja za mlado družino pri projektu Arhitekturni dialog, ki letos že četrto leto poteka v sodelovanju Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, priloge Deloindom časopisov Delo in Slovenske novice, ter Gospodarskega razstavišča.

Na nocojšnjem sprejemu za razstavljavce pa bodo podeljena še priznanja za Najlepši razstavni prostor in nagrada Društva oblikovalcev Slovenije.

Sejem pa ni le razstava, kjer si je mogoče na enem mestu ogledati dosežke in zadnje trende v pohištveni industriji, ampak v sodelovanju s strokovnim zaledjem ponuja tudi pestro vzporedno dogajanje: Top ideje – borza oblikovanja, Razstave študentov različnih visokošolskih oddelkov, ki se ukvarjajo z oblikovanjem oziroma urejanjem krajineRazstava Društva oblikovalcev Slovenije.

Posebej opozarjamo na jutrišnjo konferenco z okroglo mizo o viziji prestrukturiranja lesnopredelovalne panoge  z naslovom Slovensko lesarstvo – pogled naprej, ki jo organizira Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS.

V četrtek, 10. novembra, s pričetkom ob 10.00 uri, pa se bo v dvorani Urška odvil dogodek Povezujemo oblikovanje in industrijo – sodelovanje med oblikovalci in industrijo za boljše poslovne rezultate in večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, ki ga organizira Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

Sejem je odprt vsak dan od 10.00 do 20.00 ure, v nedeljo, 13. novembra,  pa se zapre ob 18.00 uri. Redna vstopnica znaša 7,00 €, vstopnica s popustom je 5 €, otroci do 7. leta starosti ter invalidi in njihov spremljevalec imajo brezplačen vstop. Ob obisku sejma prejmejo obiskovalci sejemski Katalog in nagradni kupon, s katerim lahko sodelujejo na žrebanju za privlačne nagrade, ki so jih prispevali razstavljavci.

Novice

20.07.2022

Virtualno doživetje na sejmu Ambient Ljubljana

Za vse obiskovalce, razstavljavce in potencialne razstavljavce na sejmu Ambient Ljubljana in Dom Plus pripravljamo virtualno doživetje!
Preberi več >>
25.05.2022

Razstava Thonetovih stolov na sejmu Ambient Ljubljana

Jurij Rihar, gospod iz Škofje Loke poznan kot mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo in kot eden največjih poznavalec Thonetovih stolov ...
Preberi več >>
20.04.2022

Odprte prijave za sejem Ambient Ljubljana

Spoštovani razstavljavci! Obveščamo vas, da bo pohištveni sejem Ambient Ljubljana, skupaj s sejmom Dom Plus, letos potekal že od 5. do 9. oktobra ...
Preberi več >>
Arhiv novic »