Spremljevalni program - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Spremljevalni program

Nagrade in priznanja 29. Ambient Ljubljana

Nagrada Pet najboljših – Top 5

Nagrada za izdelke in sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma likovno kakovostjo, in nagrada za zmagovalca med njimi The Top of The Top.

Nagrajence izbere mednarodna komisija v sestavi:


1. Janez Koželj, u.d.i.a.
2. Vladimir Pezdirc, u.d.i.o.
3. Marco Marangone, u.d.i.o.
4. Marijan Orešić, u.d.i.o.

Janez Koželj
Janez Koželj
Vladimir Pezdirc
Vladimir Pezdirc
Marco Marangone
Marco Marangone
Marijan Orešić
Marijan Orešić

Top ideje – razstava in borza oblikovanja

Nagrada inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev.

  • Najlepši razstavni prostor na Top idejah.

Komisija Top ideje:

1. Janez Mesarič, u.d.i.o.
2. Dejan Kos, industrijski oblikovalec, ustanovitelj studia Desnahemisfera
3. Ernest Nograšek, u.d.i.o.
Janez Mesarič
Janez Mesarič
Dejan Kos
Dejan Kos
Ernest Nograšek
Ernest Nograšek
Zlata plaketa Naš dom
Zlata plaketa revije Naš dom za pohištvo domačega proizvajalca, s katerim je mogoče najlepše in najbolj funkcionalno v celoti ali delno opremiti stanovanje. Priznanje podeljuje komisija, ki jo določi uredništvo omenjene revije.

Komisijo 2018 sestavljajo:

1. Jasna Marin, pomočnica odgovornega urednika revije Naš dom
2. Evita Sinrajh, dipl. iur.
3. Robert Klun, u.d.i.a.
Jasna Marin
Jasna Marin
Evita Sinrajh
Evita Sinrajh
Robert Klun
Robert Klun
DOS – Društvo oblikovalcev Slovenije
Priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva oblikovalcev Slovenije »Pohištvo leta«, ki ga podeli strokovna komisija društva, predstavlja izbor najboljšega med najboljšim na sejmu pohištva.

Komisijo sestavljajo:


1. Jurij Dobrila, predsednik DOS
2. Mateja Panter, podpredsednica DOS
3. Petra Zupančič, oblikovalka interjerja

Jurij Dobrila
Jurij Dobrila
Mateja Panter
Mateja Panter
Petra Zupančič
Petra Zupančič
Top ideje

9. razstava in borza oblikovanja v Sloveniji

Dvorana Kocka – A2

»Pred devetimi leti je Gospodarsko razstavišče prvič dalo pobudo za ustanovitev oblikovalske borze s simboličnim naslovom »Pogled v prihodnost«. Da je res šlo za tovrsten pogled, kaže danes vse večje zanimanje vseh deležnikov, ki so, če gledamo širše, del sejemskega dogodka. Več kot očitno je, da vsako leto na Top idejah beležimo porast razstavljavcev. Po drugi strani pa so dobre ideje predvsem mladih oblikovalcev vedno bolj zanimive tudi za obiskovalce in potencialne investitorje. S kronološkega vidika pa izkušnje potrjujejo, da je naš dogodek marsikateremu ustvarjalcu bistveno pripomogel k njegovi širši prepoznavnosti. Torej, če se je bila na začetku naša vizija prihodnosti popestritev sejemske dejavnosti, je danes le-ta postala strategija. Prostor Gospodarskega razstavišča tako vse bolj postaja vez med ustvarjalnostjo mladih in njihovo uveljavitvijo na trgu.«

— Ernest Nograšek, u.d.i.o.

Na 9. Top idejah se predstavlja 25 mladih arhitektov in oblikovalcev.

Posebni gost Top idej

Janez Mesarič, industrijski oblikovalec

Janez Mesarič je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Je tipičen predstavnik racionalnega in razmišljujočega uspešnega industrijskega oblikovalca. Trenutno deluje v oblikovalskem studiu Mashoni. Njegovo delo pa je povezano predvsem s produktnim oblikovanjem in razvojem blagovnih znamk.

Posebni gost Ambienta

Dvorana Kocka – A2

Posebni gost 29. Ambienta Ljubljana je družinsko podjetje iz Italije TWILS – svetovno znani proizvajalec iz sveta postelj in vsega, kar spada zraven.


Razstave

Les, velika priložnost za male podjetnike in velika podjetja

Avla – preddverje Kupole

Razstava samostojnih podjetnikov – diplomantov in magistrov Oddelka za lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Thonet in mojster Jurij Rihar – razstava in delavnica obnovljenega krivljenega pohištva

Dvorana Kocka – A2

Jurij Rihar je poznavalec, zbiratelj in restavrator Thonetovega pohištva. Na svojem razstavnem prostoru vse dni sejma ročno plete sedežne mreže in restavrira posamezne kose.

Design made in Poland – razstava sodobnih blagovnih znamk iz Poljske

Arhitekturno svetovanje

Brezplačno arhitekturno svetovanje z revijo Naš dom

Steklena dvorana – C

Ste že kdaj v trgovini z notranjo opremo s porisanim listom, papirnatim metrom in z velikim navdušenjem kupovali pohištvo, po sestavljanju opreme v domačem stanovanju pa s tesnobo v srcu ugotovili, da rezultat še zdaleč ni tak, kot ste si ga želeli? Da bi stanovanje z domiselnimi in praktičnimi rešitvami doseglo ali celo preseglo naša pričakovanja, je smiselno poiskati nasvet nekoga, ki se na opremljanje prostorov zares dobro spozna. Mojca Berhtold je arhitektka, ki se z zasnovo interierjev ukvarja že od leta 2006. Berhtoldova že vrsto let sodeluje z Našim domom, revijo, ki že pol stoletja prinaša trende in dobre rešitve za urejen dom.

Čas svetovanja je omejen na 30 minut, nanj se lahko prijavite na spletni strani www.nasdom.net/svetovalnica. Za boljšo komunikacijo pri iskanju rešitve za vaš prostorski problem s seboj prinesite načrte in fotografije prostora.

Od 7. do 9. novembra od 15. ure do 18.30 ter 10. in 11. novembra od 11. ure dalje.


Oprema doma na brezplačnih neodvisnih svetovanjih GI ZRMK

Avla – preddverje Kupole, desno

Oprema predstavlja piko na »i« pri vsaki gradnji ali prenovi. Sem pa ne sodijo le kosi pohištva in luči. Opremljanje doma oz. načrtovanje interierja se začne že z dobro zasnovo hiše ali stanovanja, razporeditvijo svetlobnih odprtin, izbiro notranjih vrat, strukturo in barvo sten in tal, zaves in ostalih elementov (tapete, prti, pogrinjki, pregrinjala, jedilni pribor, pipe, slike, stikala in vtičnice idr.). Premišljeno načrtovana in izvedena notranja oprema je ključna za končni videz doma in pogoj za prijetno bivanje. Vse našteto pa dopolnjuje naravna osvetljenost prostorov in kotičkov, pa tudi umetna razsvetljava (vrsta, oblika, barva luči), ki poskrbi za delovno in ambientalno osvetlitev prostorov. Strokovnjaki s področja notranje opreme vam bodo podali neprecenljive napotke in usmeritve pri vaši odločitvi glede notranje opreme vašega doma.

Prosimo, da si prek e-pošte gcs@gi-zrmk.si rezervirate termin svetovanja. Svetovanje traja 30 minut individualno, zato je zaželeno, da predhodno pošljete načrt, skico ali fotografije prek e-pošte, da vam bodo svetovalci podali čim bolj kakovosten nasvet, ki ustreza dejanskemu stanju.

Brezplačno svetovanje GI ZRMK

Za obiskovalce sejmov Ambient Ljubljana in Dom Plus so vse dni sejma na voljo od 11. do 18. ure nasveti strokovnjakov GI ZRMK glede gradnje in prenove stanovanjskih hiš in stanovanj, notranje opreme bivalnih prostorov ter zdravega bivalnega okolja. Prosimo, da si prek e-pošte gcs@gi-zrmk.si rezervirate termin svetovanja. Svetovanje traja 30 minut individualno, zato je zaželeno, da predhodno pošljete načrt, skico ali fotografije prek e-pošte, da vam bodo svetovalci podali čim bolj kakovosten nasvet, ki ustreza dejanskemu stanju.

Vse dni sejma bodo od 10.00 do 18.45 potekale samodejne predstavitve in predavanja v zvezi z gradnjo in prenovo v skoraj nič-energijskem standardu, energijsko optimizacijo stavb, celovito energetsko prenovo stavb, s sodobnimi sistemih ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, z zdravim bivalnim okoljem (preprečitev vlage in plesni in kakovost notranjega zraka), različnimi primeri gradenj hiš, izbiro oken in vrat in njihovo vgradnjo ter neporušnimi metodami preiskav – georadar, termografija in test zrakotesnosti.  Pridružite se nam v preddverju dvorane Kocka.

Dvorana Fontana – D

Vzorčni primeri gradnje klasično zidane in montažne gradnje, različne toplotne izolacije in sistemi toplotne zaščite fasad, stropov in streh, notranje barve, sodobna strešna okna in posebni grelniki sten, primerni za starejše hiše ali stanovanja. Razstava študentov Fakultete za dizajn, njihovih predavateljev in Gradbenega inštituta ZRMK  - različni toplotnih materiali in barve.

Ploščad Fontana

Razstava baročnega zvonika, kritega s skodlami, ki jih je ročno izdelal mojster Bojan Koželj iz Stahovice.

Mreža ENSVET – Eko sklad
Preddverje Marmorne dvorane – B2

Vas zanimajo aktualne subvencije, nepovratne finančne spodbude in krediti Eko sklada za občane? Namenjeni so za spodbujanje učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov. Kateri ukrepi v energetsko obnovo se subvencionirajo? Kdaj se lahko pridobi ugoden kredit Eko sklada? Kateri so razpisi za enostanovanjske in večstanovanjske stavbe? Na kaj moramo biti pozorni pri izpolnjevanju vlog, da bo vloga popolna? Katere so pogoste napake pri izpolnjevanju vlog? Strokovnjaki Eko sklada vse dni sejmov na razstavnem prostoru v preddverju Marmorne dvorane – B2 odgovarjajo na vaša vprašanja, razkrivajo podrobnosti in novosti razpisov Eko sklada.
Program na sejmu Dom + »

Novice

31.05.2023

Mladi arhitekti, izkoristite priložnost!

MLADI ARHITEKTI POZOR! Pridružite se nam na Sejmu Ambient in Dom plus!
Preberi več >>
26.04.2023

Prijave za Sejem Ambient in Dom plus 2023 odprte!

Sejem Ambient in Dom plus 2023 bo potekal od 8. do 12. novembra 2023
Preberi več >>
10.10.2022

Sejma uspešno izpeljana

31. Ambient Ljubljana in 5. Dom Plus sta uspešno za nami!
Preberi več >>
Arhiv novic »