Nagrajenci 2016 - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Nagrajenci 2016

TOP 5

Gospodarsko razstavišče je podelilo nagrade Petim najboljšim - TOP 5 za izdelke ali sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Strokovna komisija v sestavi: Janez Koželj, Marco Marangone, Marijan Orešić in Vladimir Pezdirc kot predsednik komisije je za Pet najboljših izbrala:

Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p., za pohištvo SISTEM 2016, oblikovalca Julijan Krapež in Aleš Potočnik, konstruktor Jure Bence

Utemeljitev komisije: Pohištvo ureja celostni koncept bivanja in pri tem vključuje nove tehnološke rešitve, ki ob perfektni izdelavi in izvrstnih materialih ustvarijo dom.
FEIDOM AA d.o.o., za sedežno pohištvo CHOICE 1, oblikovalka Filimena Radonjanin

Utemeljitev komisije: V izraziti enostavnosti dobro in učinkovito narejeno prilagodljivo sedežno pohištvo.

JOB PLUS d.o.o., za počivalnik SUN LOUNGER-WTREME COLLECTION BOXMARK, oblikovalka Sabina Zerezgmi

Utemeljitev komisije: Dober koncept s pametnimi mehanizmi, izvrstna obdelava usnja ter izvirna in smiselna uporaba aluminija.

BIAL d.o.o., za modularni sistem kopalniškega radiatorja SMART SPART 600X1374 white, oblikovalec Simon Bolčič

Utemeljitev komisije: Tako preprosto in tako uporabno.

AKLIH DESIGN STUDIO, za kreativne izdelke Aklih, oblikovalca Domen Gregorič in Jan Ravbar

Utemeljitev komisije: Kolekcija rešitev je preprosta, pametna in ponuja vsakodnevne rešitve.

NAJBOLJŠI MED PETIMI

Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p., za pohištvo SISTEM 2016, oblikovalca Julijan Krapež in Aleš Potočnik, konstruktor Jure Bence

TOP IDEJE - borza oblikovanja

Štiri nagrade za najbolj drzne in sveže ideje na letošnjih sedmih Top idejah, borzi in razstavi domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev je izbrala komisija v sestavi – Branka Močnik, Dejan Kos in Ernest Nograšek:


Oblikovalka Maja Repotočnik, za delovno mizo Homework
Oblikovalec Tadej Juranovič, za stojalo za kitaro G-stand
Oblikovalec Simon Bregar, za večnamenski obešalnik Kolmio
Najlepši razstavni prostor
Lana Strle

Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za »Pohištvo leta 2017«

Komisija v sestavi Mateja Panter, Tea Goljevšček in Jurij Dobrila, je odločila, da priznanje letos prejme:

Mizarstvo Potočnik, oblikovalec Julijan Krapež, za mini bar – element Sistema 

Utemeljitev komisije
Oblikovalec Julijan Krapež skupaj z mizarjem Potočnikom,  predstavlja verjetno že vrsto let vodilni razvojni par v slovenski lesarski panogi. Nagrade zanju res niso več nobeno presenečenje in gre le za logične posledice dolgoletnega ter zelo tesnega sodelovanja. Vzorno načelo, ki bi mu branža lahko sledila. 
Del pohištvenega sistema 2016 sta predstavila že na lanskem sejmu Ambient, a tedaj le kot idejo. Nov princip, novo okovje, nov pogled na vsebino in notranji red pohištvenega “kosa” ki naenkrat postaja većplasten, hkrati s tem pa vsebinsko in funkcionalno bogatejši. 
Sorodne rešive so nekoč, celo stoletja nazaj, že obstajale, a le na ravni majhnih zanimivih igrivih in praktičnih izdelkov, ki pa večinoma ne sodijo v velikostni rang pohištva. Krapež in Potočnik sta to sprva pretvorila v spoštljivo dimenzijo in v njuno “šatuljico” pospravla kar celo kuhinjo. 
Potem se je zgodil razvojni preobrat, ki ga predstavlja zdaj nagrajeni izdelek Društva oblikovalcev Slovenije. Princip odpiranja in skrivanja, morda celo prikrivanja, se je preselil v nekoliko manjši format, v raven nečesa intimnega, precej bolj osebnega. S tem je nastal popolnoma nov pohistveni element, ki bi ga morda upravičeno lahko imenovali “tabernakelj”. Seveda pa ne tak kot običajno pripada cerkvenemu oltarju. Gre za sodobno omaro, ki sodi lahko v različne bivalne prostore, je lahko polna raznovrstnih vsebin, zelo osebna ali morda skupna – družinska. Naziv “mini bar” je ne opredeljuje ravno najbolje. Vsebina je lahko raznotera kot so različne možnosti rešitev notranje ureditve, vendar pa je vedno znana le njenemu lastniku – morda odraslemu Harriyu Potterju, ki si želi svoj majhen svet skrivnosti le zase. 


Zlata plaketa revije Naš dom

Uredništvo Večerove revije Naš dom jo podeljuje že 47 let in je najstarejša nagrada pohištvenega sejma. Nagrajuje funkcionalne rešitve, prejme pa jo lahko izključno slovenski proizvajalec za predstavljeni program, s katerim je mogoče delno ali v celoti najbolj funkcionalno opremiti stanovanje. Komisija v sestavi  Dušan Waldhütter, Evita Sinrajh in Robert Klun je med razstavnimi eksponati izbrala:


3S design d.o.o. za funkcionalne kolekcije dodatkov za dom

Utemeljitev komisije:
Kolekcije dodatkov za dom podjetja 3S design niso le funkcionalne, ampak tudi inovativne, vsaka zase je odgovor na izzive modernega bivanja. Raznovrstnost je prilagojena posamezniku, gladke površine, čiste linije, nevtralne barve in modularni dizajn pa omogočajo številne kombinacije in široko funkcionalno rabo različnih postavitev.


Posebni priznanji

Letos sta bili podeljeni še dve dodani posebni priznanji:

  • eno komisije Top 5 Maji Repotočnik za delovno mizico HOME, ki se predstavlja na Top idejah
  • drugo podjetju SVEA INTERIER, za uspešno predstavitev na sejmu, ki jo podeljuje GR

Novice

31.05.2023

Mladi arhitekti, izkoristite priložnost!

MLADI ARHITEKTI POZOR! Pridružite se nam na Sejmu Ambient in Dom plus!
Preberi več >>
26.04.2023

Prijave za Sejem Ambient in Dom plus 2023 odprte!

Sejem Ambient in Dom plus 2023 bo potekal od 8. do 12. novembra 2023
Preberi več >>
10.10.2022

Sejma uspešno izpeljana

31. Ambient Ljubljana in 5. Dom Plus sta uspešno za nami!
Preberi več >>
Arhiv novic »