Dobrodošlica sejmu - Ambient Ljubljana – sejem pohištva
SI
Show menu

Dobrodošlica sejmu

Uradni govori z otvoritve sejma Ambient Ljubljana 2014.
Gospe in gospodje, gospa podžupanja Jelka Žekar,
 
zelo sem vesel, da sem lahko danes tukaj z vami. Razlog je očiten: Nizozemska je letos država partnerica sejma Ambient Ljubljana. In zdaj, se opravičujem, bom nadaljeval v angleškem jeziku.
 
V začetku leta smo se srečali s predstavniki sejma Ambient Ljubljana ter pogovarjali o tem, da bi Nizozemska lahko bila država partnerica. Gospod Stane Kavčič z Gospodarskega razstavišča je prišel na dan z zanimivim predlogom: da na sejmu pokažemo tipično nizozemsko hišo. A kaj je najbolj značilnega za nizozemsko hišo? Jaz o tem težko sodim, a tujci pravijo, da je zelo transparentna. Ko se ponoči sprehajate po Nizozemski, lahko vidite v notranjost vsake hiše. Nihče ne zagrinja zaves. Najboljši način, da si ogledate nizozemski notranji dizajn in pohištvo, je, da se zvečer pač sprehodite po Nizozemski …
 Ko smo tako premlevali različne opcije, smo prišli do zaključka, da je praktično nemogoče prikazati tipično nizozemsko hišo na samem sejmu. Zato smo stvar obrnili na glavo in naredili celo nekaj boljšega: nizozemsko hišo, ki stoji v Ljubljani, smo povezali s pohištvenim sejmom – Ambient  Ljubljana.
 
Rezidenca nizozemskega veleposlanika, ki je sama po sebi čudovit primerek izjemne arhitekture in transparentnosti, prikazuje te dni nizozemsko oblikovanje: sodobno nizozemsko pohištvo. Razstavo je postavila priznana nizozemska oblikovalka Rianne Makkink s pomočjo oblikovalcev letošnjega BIO 50. Rianne Makkink je tudi članica mednarodne žirije TOP 5 sejma Ambient Ljubljana. Za vse, ki ste zainteresirani, naj povem, da je rezidenca za obiske odprta vse dni sejma. Dobrodošli!Paul van Oostveen
Namestnik veleposlanika Kraljevine Nizozemske
Spoštovane dame in gospodje, direktor GR g. Bricl, namestnik veleposlanika Kraljevine Nizozemske, spoštovani razstavljalci in vsi, ki ste se odzvali povabilu organizatorja  sejma Ambient in ste prisotni na današnji otvoritvi

V imenu Mestne občine Ljubljane in v svojem lastnem imenu, predvsem pa tudi v imenu župana g. Jankovića, ki se žal zaradi številne novih obveznosti po nedeljskih volitvah, ko so mu ljubljančanke in ljubljančani odločno zaupali že tretji mandat ne more udeležiti današnjega dogodka, prav lepo pozdravljam.

V Ljubljani smo zelo ponosni, da se je mednarodni sejem Ambient kljub gospodarski krizi in zaostrenimi ekonomskimi razmerami ne samo v Sloveniji ampak v Evropi in tudi širše, ohranil že 25. let. In ne samo to, da se je sejem ohranil, ampak ga spremljajo številni spremljevalni programi, ki jih pripravlja organizator skupaj z nekaterimi zunanjimi sodelavci in podjetji. S temi novimi dodanimi vsebinami sejem pridobiva na vrednosti.

Udeležba podjetji z novimi izdelki, novimi trendi je izjemna, saj  tako gostimo v Ljubljani Zeleni prestolnici Evrope 2016 preko 200 razstavljalcev iz 20 držav.

Ob tej priložnosti bi se želela tudi v imenu Mestne občine Ljubljana zahvaliti Kraljevini Nizozemske, da je prevzela mesto države partnice pri tem projektu.

Vsem razstavljalcem želim uspešno predstavitev predvsem pa uspešno trženje novosti, ki nam jih predstavljate na letošnji sejemski prireditvi, GR pa tako uspešno poslovanje  tudi v prihodnje.

Z velikim ponosom sporočam, da je 25. sejem Ambient odprt.


Jelka Žekar,
Podžupanja Mestne občine Ljubljana
Spoštovana gospa Jelka Žekar, podžupanja Mestne občine Ljubljana, cenjeni gospod Paul van Oostveen, namestnik nizozemskega veleposlanika v Sloveniji, ter drugi predstavniki diplomatskega zbora, predsednik Nadzornega sveta GR gospod Bojan Albreht; spoštovani kreatorji spremljevalnega programa in člani komisij; dragi razstavljavci, sodelavke, sodelavci!

Dobrodošli na 25. sejmu pohištva – Ambient Ljubljana!

Na največji razstavi notranje opreme z zadnjimi trendi v regiji med Milanom in Dunajem letos sodeluje 206 podjetij iz 20 držav. V ambientalni atmosferi predstavljajo vse vrste pohištva, svetila, dekorativne tkanine, razne dodatke idr. Tu se torej ne predstavljajo le posamezni kosi pohištva, ampak prostori, ki jih kreativno, funkcionalno in estetsko navdahnejo oblikovalci, realizirajo z različnimi tehnološkimi postopki pa proizvajalci, razstavljavci 25. sejma Ambient. Letošnja novost sejma je, da jih kar nekaj izmed njih ponuja posebne sejemske popuste, ki jih je mogoče izkoristiti še pet mesecev po sejmu. Popustom smo kot organizatorji sejma dodali razne ugodnosti ter s tem skušali prireditev napraviti še bolj prijazno obiskovalcem. Vemo, da je njihov čas dragocen, njihov obisk pa ciljno fokusiran. In sejem je in ostaja najboljša oblika neposredne promocije pa tudi ponudbe, pregleda nad zadnjimi dosežki v panogi. Tudi zato si na sejmu želimo predstaviti oblikovanje kot način življenja vseh nas. V tem duhu razvijamo obsejemske vsebine. Prizadevamo si, da bi opazne oblikovalske dosežke prepoznal kar najširši krog ljudi. 

Tudi letos nagrajujemo najboljše kreacije razstavljavcev s priznanji Pet najboljših – TOP 5 in Najboljši med njimi – TOP OF THE TOP, ki jih je izbrala posebna mednarodna komisija. Zmagovalce si je mogoče vse dni sejma ogledati na posebni razstavi v dvorani Kupola. Ker spodbujamo ambientalni duh sejma, podeljujemo trem razstavljavcem posebno priznanje za najlepši razstavni prostor. Z razstavo in borzo Top ideje letos v dvorani Kocka že petič omogočamo mladim oblikovalcem in arhitektom, tokrat tudi iz sosednje Hrvaške, javno predstavitev njihovega dela, vsem udeležencem sejma pa nujen dialog med oblikovalsko stroko, slovenskimi in tujimi proizvajalci elementov bivanjske kulture ter končnim uporabnikom – kupcem. Top ideje smo tokrat še nadgradili s četrtkovim dogodkom Kreativno ne pozna meja, ki ga je, zato da bi spodbudil kreativno čezmejno sodelovanje, pripravil Regionalni center kreativne ekonomije.

Kot prejšnja leta se tudi letos povezujemo z nekaterimi ambasadami v Sloveniji in soočamo slovensko oblikovanje s tujimi. Še posebej v veliko čast nam je, da se na sejmu kot država partnerica predstavlja Kraljevina Nizozemska, ki sodi v sam vrh evropskega dizajna. 
Na Mestni ploščadi so na ogled stoli Tulpi, v rezidenci nizozemskega veleposlanika pa so vsako dopoldne za strokovno in širšo javnost organizirani vodeni ogledi razstave sodobnega nizozemskega oblikovanja. Veseli pa nas tudi, da na sejmu ponovno sodeluje oddelek Veleposlaništva Republike Italije za gospodarsko promocijo. V sklopu Italijanskega festivala v Sloveniji predstavlja Izkušnjo italijanskega dizajna kot enega najbolj navdahnjenih oziroma prestižnih. Na ogled je razstava izdelkov kopalniške keramike in opreme uglednih italijanskih blagovnih znamk. 
Danes ob 14.00 uri bo v dvorani Galerija okrogla miza z arhitektko Barbaro Deluka, oblikovalcem Masimo Jozo Ginijem, Matijo Bevkom iz Studia Bevk Perović arhitekti ter z Mihom Klinarjem iz Gigodesigna. V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske pa je nastala razstava mladih poljskih oblikovalcev Polska Folk. 

Vse to je 25. sejem Ambient, ki s svojo odprtostjo prestopa meje klasičnega sejma in soustvarja nove in nove vsebine. Združeni v blagovno znamko – teden oblikovanja Design Week – do nedelje prvič letos odpiramo vrata z znižano vstopnico na vse prireditve sejma Ambient in Meseca oblikovanja v nekdanji tiskarni Mladinska knjiga. Med obema lokacijama obiskovalcem z vstopnico ene ali druge prireditve nudimo prevoz z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa. 

Letošnji sejem Ambient je torej izoblikoval  odprte prostore kot izziv slovenskemu sodobnemu oblikovanju – tradiciji, znanju, kreativnosti in inovativnosti. Navdihom, ki se zavrtijo pri ustvarjanju novih izdelkov in blagovnih znamk, s te ali one strani. Mi ostajamo in za vse oblikovalske navdušence vrtimo nove ambiente.

Hvala za pozornost in iskrene čestitke nagrajencem.Mag. Iztok Bricl,
Direktor Gospodarskega razstavišča

Novice

31.05.2023

Mladi arhitekti, izkoristite priložnost!

MLADI ARHITEKTI POZOR! Pridružite se nam na Sejmu Ambient in Dom plus!
Preberi več >>
26.04.2023

Prijave za Sejem Ambient in Dom plus 2023 odprte!

Sejem Ambient in Dom plus 2023 bo potekal od 8. do 12. novembra 2023
Preberi več >>
10.10.2022

Sejma uspešno izpeljana

31. Ambient Ljubljana in 5. Dom Plus sta uspešno za nami!
Preberi več >>
Arhiv novic »