SI
Show menu

Ambient Ljubljana uradno odprt, podeljene nagrade

9. 11. 2010
Danes ob 13.00 uri so se tudi uradno odprla vrata 21. sejma pohištva – Ambient Ljubljana. Največjo prireditev s področja notranje opreme v Sloveniji, na kateri se letos predstavlja 309 podjetij iz 25 držav, je na slovesni otvoritvi odprla mag. Darja Radić, ministrica za gospodarstvo Republike Slovenije. Podelila je tudi nagrado za najboljši izdelek med deseterico najboljših, ki jih po izboru posebne mednarodne komisije podeljuje Gospodarsko razstavišče. To je sedežna garnitura Orca iz tovarne opreme TOM, ki jo je oblikoval Ernest Nograšek. Počivalnik je bil že nagrajen na letošnjem Bienalu industrijskega oblikovanja s častno pohvalo. Na otvoritvi so podelili še nagrado Zlata vez, ki jo skupaj z organizatorjem podeljuje Združenje lesne in predelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Nagrade Deset najboljših - Top Ten je izbrala mednarodna komisija na podlagi meril, da dobi nagrado izdelek ali sistemska rešitev, ki najbolje združuje inovativen pristop, funkcionalnost in tehnološko oziroma likovno kakovost. Komisija v sestavi Isabel Hérault, Yves Nacher, Francija, Piero Zucchi, Stefano Gri, Italija, Špela Hudnik, Jure Miklavc, predsednik, in Janez Koželj, častni predsednik, Slovenija, je pri svojem delu izhajala predvsem iz drznosti pri uresničevanju inovativnih rešitev, kot je poudaril njen predsednik. Izbrala je naslednje nagrajence:

• TOM tovarna opreme d.d. , sedežna garnitura Orca, avtor: Ernest Nograšek
  • MIZARSTVO URBANIJA, Marko Urbanija s.p., Urbana kuhinja, avtorja: Lena in Tomaž Krušec
  • SVEA lesna industrija d.d., Kuhinjo Villa, avtor: Darko Šurina
  • ODEJA d.o.o., Kolekcija Illusion, avtorica: Andreja Cegnar
  • ODEJA d.o.o., Igralne podloge Zoo, avtorica: Lili Panjtar
  • LIP RADOMLJE, d.d., Otroška posteljica Dreamy , avtorja: Asto Dvornik, Gregor Zupan
  • TRGODOM NO. 1, d.o.o., recesijska zibka, avtor: Klemen Rodman
  • MIZARSTVO BOLČIČ, Mitja Bolčič s.p., Kolekcija masivnega pohištva RUJ, avtor: Toni Kancilija
  • MAREMICO, d.o.o., Hibiridno modularno ležišče Maremico, avtorja: Valentin in Emil Marinšek
  • AMBIENTI D. C., d.o.o., Indukcijski komplet za kuhanje Multiplo-Scholtes
Komisija Deset najboljših je v svoji obrazložitvi, zakaj so za Najboljšega med najboljšimi izbrali prav sedežno garnituro Orca iz tovarne opreme TOM, oblikovalca Ernesta Nograška, zapisala: »Sedežna garnitura Orca spodbuja uporabnika k odkrivanju nove socialne interakcije in s tem novih položajev sedenja. Rešitev omogoča enostavno spreminjanje postavitev. Skozi oblikovalsko razmišljanje je jasno izražena glavna ideja izdelka, ki je tudi cenovno dostopen.«

Razstava nagrajenih izdelkov in sistemskih rešitev Deset najboljših je na ogled v Avli dvorane Kupola.

Nagrado Zlata vez, ki jo podeljujeta Gospodarsko razstavišče in Združenje lesne in predelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije, za nov, javnosti še ne predstavljen izdelek za oblikovalsko izvirnost, tržno prodornost in celovito zasnovo, je letos prejelo podjetje Panles trade d.o.o. za kuhinjo Zoja, avtorja Primoža Vrečka. Dobitnik druge nagrade je podjetje Maremico d.o.o. za Hibridno modularno ležišče, avtorjev Valentina in Emila Marinška. Tretjo nagrado pa je prejelo podjetje Rujz design d.o.o. za spojno okovje Spoj, avtorja Aleksandra Praznika.

Na večernem sprejemu za razstavljavce v sredo, 11. novembra, pa bodo podelili še ostale nagrade oziroma priznanja 21. sejma pohištva – Ambient Ljubljana:
  • tri priznanja za najlepši razstavni prostor,
  • pllaketo revije Naš Dom,
  • priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva oblikovalcev Slovenije,
  • nagrajenca za idejno rešitev pri svetovanju za obiskovalce – Arhitekturni dialog, ki je letos namenjen mladim družinam,
  • nagradi Zveze lesarjev za častnega člana ter za zaslužnega člana Zveze lesarjev Slovenije.
Sejem, ki letos poteka pod skupnim motom Nov veter v vašem domu, tudi letos ponuja novosti:

Namizne pokrajine – ambientalna omizja, domiselni prikazi dodatkov za dom, ki so jih prispevali uveljavljeni arhitekti. Vsak izmed njih predstavlja svojo vizijo umetnosti serviranja različnih obrokov z izdelki iz trgovin Dom, Galerija Status, Sisi in 1001 Dar;

Top ideje – 1. borza oblikovanja, kjer svoje idejne zasnove na ogled postavljajo mladi, perspektivni arhitekti in oblikovalci. Borza je namenjena predvsem soočenju omenjenih idej s predstavniki gospodarstva z namenom, da bi se najboljše ideje uresničile tudi v praksi;

Igriva arhitektura – arhitekturne delavnice za mlajše obiskovalce.

Prireditev je odprta vsak dan od 10.00 do 20.00 ure, le v nedeljo se bodo vrata sejma zaprla ob 18.00 uri. Obiskovalci dobijo ob nakupu sejemski katalog kot koristen vodnik po sejmišču s seznamom razstavljavcev.